fbpx
שמואל בנימין בכר
שמואל בנימין בכר | צילום: מתוך ויקיפדיה

הרב שמואל בנימין בכר

הרב האחרון של העיר פלובדיב

כתבה נכדתו – סימה שן

סבי שמואל בנימין בכר ז"ל, נולד ב-1875 ונפטר בפלובדיב ערב יום הכיפורים, ט' תשרי תש"י – 2 באוקטובר 1949.  הוא כהן כרבה של פלובדיב מתחילת המאה ה-20 ועד יומו האחרון.

לדברי אמי, סבי עלה לישראל מבולגריה עם אמו בהיותו נער (בטרם מלאו לו 18) למד תורה אצל הרב בן-ציון מאיר עוזיאל בירושלים, אשר הסמיכו לרבנות. 

לאחר השלמת לימודיו שב סבי לבולגריה, ניהל בית ספר עברי בפלובדיב. אמי ואחיה למדו עברית בילדותם בבי"ס עברי בפלובדיב. לאחר שנים אחדות הנהיג את הקהילה היהודית בעיר ושימש כרבה (לאחר פטירת הרב הקודם). כמו-כן שימש כאב בית הדין והשתתף בדיוני בית הדין בסופיה. היה בקיא בתורה והאמין בתורת הקבלה. היה ליברלי בדעותיו וסובלני לזולת. סבי נשא לאישה את רעייתו פלומבה לבית משפחת גרטי ונולדו להם חמש בנות (ביניהן אמי – שרה) ובן.

מסיפורי אמי – שרה אריה תבדל"א, אספתי רשמים על פעולותיו בקהילה היהודית בבולגריה.  סבי היה ציוני פעיל, הוא היה ציר שייצג את יהודי בולגריה בקונגרסים הציוניים הראשונים שנערכו בבאזל. סבי ניהל קשרים עם רבנים נוספים באירופה ועם נציגים מארץ ישראל שביקרו בביתם.  

תקופת מלחמת העולם השנייה: אמי מספרת שכאשר הורו ליהודי פלובדיב להתכנס ב-9 במרץ 1943 בחצר בית הספר היהודי, כדי לגרשם למחנות ההשמדה בפולין, הבחין בסבי חברו המטרופוליט קיריל, ראש הכנסייה הפרבוסלאבית בפלובדיב. השניים הכירו כששהו במקביל בירושלים ללימודי דת – איש איש לדתו. סבי ביקש מקיריל שיסע לסופיה ויעביר מסר דחוף למלך בולגריה, בוריס ה-3 לשחרור היהודים. ככל שידוע לאמי, המטרופוליט נענה לפנייה.

בהיותו ציוני, פעל סבי להעלאת יהודי בולגריה לישראל. בדצמבר 1944 אירח בבית הכנסת בפלובדיב את יו"ר הסוכנות היהודית, דוד בן גוריון. כמו משה רבנו, עזר סבי לעליית היהודים לא"י, אך לא זכה לעלות בעצמו.

הרב שמואל בנימין בכר מברך את בן גוריון בביקורו בבית הכנסת "ציון" בפלובדיב, דצמבר 1944
הרב שמואל בנימין בכר מברך את בן גוריון בביקורו בבית הכנסת "ציון" בפלובדיב, דצמבר 1944

בבית אמי שמורים 7 אותות הצטיינות שסבי קיבל במשך חייו, ביניהם אות ממלך בולגריה על השתתפותו במלה"ע הראשונה (1914-1918). מזכרת נוספת מסבי הוא שופר עתיק ומעוטר. בבית הכנסת בפלובדיב נמצא התרבוש אותו נהג לחבוש לראשו. אמי זוכרת את הגלימה והתרבוש השחורים שסבי לבש בימי חול ולבנים – בשבתות וחגים.

לדברי אמי, סבי לא עלה לישראל בשל בריאותו הלקויה. צילמתי את המצבה שעל קברו בפלובדיב. על לוח האבן חקוק מגן דוד והמילים: " פ' ט' הרב החכם שמואל בכר בנימין, איש חכם ונבון, ירא שמים, רועה נאמן, אב יקר ורחמן, ניהל עדתו בנאמנות ויושר, בכבוד יכתירוהו תלמידיו הרבים, עלתה נשמתו לשמי מרומים יע"א, נאסף אל עמיו ביום כיפור תש"י בפלובדיב, 1875- 1949".
סבי ראוי ששמו יירשם בתולדות יהדות בולגריה.

עד כאן סיפורה של סימה שן על סבה – הרב שמואל בנימין בכר.

מערכת האתר "כולנו בולגרים" מצאה לנכון להשלים את דבריה במספר עובדות על הרב בכר, שהיה אישיות נודעת בקרב יהדות בולגריה:

הרב שמואל בנימין בכר התמנה לתפקיד הרב הראשי של קהילת פלובדיב לאחר הרב חיים ארויו.  הסמיכו לרבנות הרב מאיר עוזיאל, מגדולי הרבנים הספרדיים במאה ה-20, שלאחר הקמת המדינה כיהן כרב הספרדי הראשי בישראל – "הראשון לציון".  בדצמבר 1924, לאחר מות הרב הראשי ליהודי בולגריה, דוד פיפאנו, מונה הרב בכר לתקופה מסוימת לתפקיד נשיא בית הדין הרבני הגדול בבולגריה.

הרב בכר היה ממנהיגי התנועה הציונית בבולגריה. הוא נשלח כציר לקונגרסים הציוניים הראשונים ובוועידה הציונית השישית שנערכה בסופיה באפריל 1908, נבחר כחבר הוועד המרכזי של התנועה הציונית בבולגריה.

הרב בכר היה איש חינוך, ממניחי היסודות למערכת החינוך העברית בבולגריה בראשית המאה ה-20. הוא עסק גם בהוראה ובפעילות למען מערכת החינוך. במהלך מלה"ע הראשונה, פסקו חיי הקהילה והפעילות הפוליטית בקרב יהודי בולגריה כמעט לחלוטין. אחוז המגויסים והנופלים הגבוה הקשה מאד על פעילות מערכת החינוך.  מטעם התנועה הציונית הוקם בפלובדיב ועד בראשות הרב בכר, שמטרתו הייתה לסייע בדרכים שונות לבתי הספר העבריים במדינה, בין היתר – ע"י רכישת ספרי לימוד עבריים מחוץ לבולגריה.

ב-1929 הופיעו הרב בכר והרב אשר חננאל מסופיה במשפט "קרן היסוד" המפורסם והעידו על חשיבותה ההיסטורית של ארץ ישראל בדת ובמסורת היהודית. המשפט שהתנהל על רקע חוקיות גביית מס קרן היסוד מבני הקהילה ע"י מוסדותיה, הסתיים בניצחון עמדת הקהילות היהודיות.

ב-10 במרץ 1943 עמדו להישלח 8,000 יהודי בולגריה למחנות ההשמדה. מספר זה נקבע כדי להשלים משלוח ראשון של 20,000 יהודים למחנות ההשמדה, משטחים שנשלטו ע"י בולגריה. על משלוח זה התחייב בהסכם עם הגרמנים הקומיסר הידוע לשמצה לענייני יהודים – אלכסנדר בלב. יתרת 12,000 יהודים באו מטראקיה ומקדוניה. בין היהודים שעמדו להישלח מבולגריה נכללו גם רבים מיהודי פלובדיב. ב-9 למרץ לאחר חצות, נערכה ע"י משטרת פלובדיב "אקציה" לאיסוף המיועדים לגירוש מבתיהם. רבים מ-6,000 בני קהילת פלובדיב נעצרו ורוכזו בבית הספר היהודי. ההתרגשות הייתה גדולה. כשהקהל הבין שהוא יובל לתחנת הרכבת לגירוש פרצו זעקות שבר כי העצורים ניחשו שהם נשלחים אל מותם. הרב בכר שהיה בין העצורים, ארגן תפילת "שמע ישראל" המונית, אותה זוכרים היטב רבים מהנוכחים באותו מעמד נורא. למקום הגיע ראש הכנסייה הפרבוסלאבית של פלובדיב – המטרופוליט קיריל, שפרץ את מחסומי המשטרה, ופנה אל הקהל בניסיון לעודד את רוחו: "ילדיי, לא אעזוב אתכם!". כידוע, למחרת בוטלה פקודת הגירוש ליהודי בולגריה.  העצורים ששוחררו רצו אל בתיהם בצהלות שמחה: "ניצלנו! ניצלנו!".  גורלם של יהודי טראקיה ומקדוניה לא שפר והם נשלחו אל מותם בטרבלינקה. הרב בכר שלא זכה לעלות, כיהן בתפקידו עד מותו ב-1949. ככל הידוע, הוא  היה הרב האחרון של קהילת פלובדיב, השנייה בגודלה ובחשיבותה בבולגריה.


יהי זכרו ברוך! 

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.