fbpx
אלקו קונסטנטינוב | צילום: Авторство: originally uploaded on Bulgarian Wikipedia. Image source: [1], Общественное достояние, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2338930

באי גאניו בלקנסקי

בעשור האחרון של המאה התשע עשרה כבר היו בבולגריה צעירים יהודיים שסיימו גימנסיה, ולמדו באוניברסיטה של סופיה, בתי ספר למסחר ובית הספר לקצינים. צעירים אלה, שהיו נטועים עמוק בחברה ובתרבות היהודית, הוקסמו והעריצו את רוח הלאומיות הבולגרית שעלתה כפורחת בשנותיה הראשונות של המדינה ולא פחות מכך את תרבותה. צעירים שפנו אל בתי הספר לקצינים, הפכו לפטריוטים בולגרים, הצטיינו כלוחמים וכמפקדים בשרותם הצבאי ובקרבות מלחמות הבלקן. כששוחררו מהצבא, הפכו לפעילים בהנהגה היהודית, אם בקהילותיהם או בהנהגה המרכזית.

יהודי הנסיכות הבולגרית שאבו את ידיעותיהם על הנעשה בפוליטיקה הבולגרית מהעיתונות הבולגרית. העיתונות היהודית בלאדינו, לא עסקה בפוליטיקה הפנימית והסתפקה בדיווחים על הנעשה בחצר הנסיכות. אחד העיתונים הליברלים באותה העת בבולגריה היה העיתון "מיסל" (Мисьл), (בולגרית: מחשבה), שיהודים נמנו על קוראיו. אלקו קונסטנטינוב (Aлeко Константинов 1863-1897), או כפי שהוא מכונה עד היום "ַאלֶקו", היה כתב בולט של העיתון ואחד הסופרים המכוננים בדור הראשון לאחר העצמאות הבולגרית. אלקו גילה יחס אוהד כלפי היהודים והתנועה הציונית וביטא את עמדתו מעל גבי העיתון. ידידים ספרו לו על צעיר יהודי בשם יוסף מרקו ברוך, סופר, ומשורר, המפיץ את רעיון שיבת היהודים לארצם, שנאסר ע"י משטרת סופיה והוכה. אלקו נפגש איתו ואת רשמיו תיאר בפיליטון, "ושם ידידי מכים מה?" בו מתח ביקורת על המשטרה. הפיליטון הגיע לידיעתו של הנסיך שתרם
למרקו ברוך מאה פרנק. ב-1895, קוראי העיתון והציבור בבולגריה התוודעו אל הגיבור העממי "באי גאניו", שאלקו יצר בפיליטונים שפרסם ב"מיסל" תחת הכותרת: "סיפורים שלא יאמנו על בולגרי מודרני, באי גאניו בלקנסקי". עוד באותה שנה הפיליטונים קובצו ויצאו לאור בספר שנשא את אותו השם וזכה לפופולאריות רבה. היום הספר יוצא לאור במהדורה ביקורתית שכן יש בו עגה שאינה מובנת לבני התקופה. ב-1894 אלקו נסע כחבר במשלחת בולגרית לתערוכה הבינלאומית בשיקאגו, שם התוודע אל העולם החדש ומיד עם שובו פרסם את התרשמותו בספר "לשיקגו ובחזרה", בדומה לשלום עליכם שתיאר את נפלאות העיר ניו – יורק בעיני מוטי בן פיסי החזן. הרעיון לכתוב על "באי גאניו", דמות בולגרית לאומית המגיחה מהמזרח אל העולם החדש, נולד בשיקגו. היום, במרחק של יותר ממאה שנים מאז שהתוודעו אליו לראשונה, הגיבור הוא בן בית בכל משפחה בולגרית והספר נלמד בבתי הספר. יתר על כן, דמותו מוכרת היטב גם היום ע"י יהודי בולגריה שהגיעו לארץ לפני יותר משישים שנה ולרבים מאוד מצאצאיהם. בשנת 2010 חברו ארבעה חוקרים אמריקאיים לתרגום הספר לאנגלית ופרסמו אותו במהדורה ביקורתית. המוטו והציר המרכזי של הספר הוא : "עזרו לבאי גאניו להסיר מכתפיו את גלימת
הרועים התורכית, הוא עטה על עצמו ירכית בלגית מהודרת וכולם אמרו הנה באי גאניו כבר הפך לאירופאי מושלם". גלימת הרועים התורכית מסמלת את השלטון העות'מאני הממושך שהוסר בעזרת רוסיה. הירכית הבלגית מסמלת את דרכה של בולגריה לתרבות המערב אירופית ובמיוחד לזו של בלגיה, שהייתה מודל לחיקוי עבור ממשלתו של סטוילוב ב-1894. סיומו של המשפט: "הנה באי גאניו כבר הפך לאירופאי מושלם", מייצג את הצד האירוני, שאין די בגינונים חיצוניים כדי להיות תרבותי, הגון ומוסרי.
הפיליטונים "מסופרים" על ידי בולגרים משכילים שהכירו את הגיבור, שזה עתה בקע מהבורגנות הבולגרית של שנות השמונים של המאה התשע עשרה ויוצא למסע באירופה. בחלק הראשון של הספר הנושא את השם "באי גאניו נוסע באירופה", תשעה סיפורים, דמותו של הגיבור מאופיינת בקווים לאומיים וחברתיים מיוחדים, שאט אט הופכים לפרימיטיביים וחשדניים. הגיבור פוגש באירופה הלכי נפש, תרבות, אווירה ומנהגים בלתי מוכרים, היוצרים שורה של אי הבנות ומצבים קומיים. בהתנהגותו יש גילויי נצלנות, פטריוטיות, בריונות וספקולטיביות בכל מצב. הדבר היחידי שחשוב בעיניו הוא כסף ואלה שמוכנים להלוות לו נחשבים טיפשים בעיניו. הפרגמטיזם שלו, מובילו לאכול טוב ובחינם. נושאים כמו טבע תרבות, מוכרים לבאי גאניו, אולם אין להם כל ערך בעיניו, היבטים של הציביליזציה אינם מעניינים אותו. על כן הוא עובר באירופה כבתוך מדבר רוחני. באי גאניו מגלה פטריוטיות מופגנת כשהוא מלמד מתרחצים בבית המרחץ של ווינה על קיומו של העם הבולגרי וכיצד לבטא את השם "בוללל—גאר, בוללל—גאר".
בחלק הראשון של הספר, הביקורת על הגיבור הינה אישית. באי גאניו, יוצא למסעו בבגדי איכר, דמותו הקומית ליצנית פרובינציאלית, הופכת כוחנית, דורסנית, חוגגת ומתהוללת, מאיימת על הציבור ומסכנת אותו. על דרך השלילה הסופר יצר נורמה של התנהגות אישית השואפת למוסריות וצדק חברתי והזהיר מפני גינונים חקייניים השאובים ממרכז אירופה. איוואן שישמאנוב (Шишманов Иван), היסטוריון, מבקר ספרותי ושר החינוך והמדע בתקופת פרדיננד, סבר שהסופר עצמו (אלקו) מהוה דמות תשליל, של באי גאניו. "באי- גאניואות" או בפי הבולגרים "באיגאניובצ'ינה" (Баиганйовчина) הפכה להיות מילה נרדפות, לבורות ולגסות ומעוררת גועל. ביקורת ספרותית רבת היקף התפתחה סביב הגיבור, משום שפענוח דמותו נתפס כניתוח הלאומיות הבולגרית. הפרשן המודרני הבולט ביותר של באי-גאניו, סבטלוזר איגוב (Игов Светлозар), הגדיר אותו ב-1993 כנציג מובהק של הבלקן, מעין "הומו בלקניקוס", שייצג את ההתפכחות מהאשליות של דור האינטלקטואלים הראשון במדינת הלאום. הרקע להתפכחות זאת הוא העימות בין האידיאלים הגבוהים לקלקולים השלטוניים שהופיעו ב"בולגריה החופשית".

בחלק השני של הספר הנושא את השם "באי גאניו חזר מאירופה", הגיבור שב לארצו בלבוש אירופאי. עכשיו, חוסר ההתאמה בין הופעתו לאופיו הופך לסרקסטי. הפיליטונים בחלק זה עוסקים בחיים הציבוריים, ועל דרך השלילה הסופר מציג סטנדרטים של תרבות, הגינות ומוסר הנדרשים מהאליטה החברתית. פוליטיקאים בשלטון ובאופוזיציה, אנשי שררה, עיתונאים, יזמים, ביורוקרטים ומתעשרים חדשים נפגעים מקולמוסו המחודד של אלקו.
בפיליטונים: "באי גאניו בשליחות", הסופר מצרף את באי גאניו למשלחת דיפלומטית לרוסיה שיצאה מבולגריה ב-15 ביוני 1895, כדי להניח זר מוזהב על קברו של אלכסנדר השלישי ובהזדמנות זו לשפר את היחסים עם רוסיה, שזה קרוב לעשור היו צוננים. בפיליטונים, "באי גאניו בארמון", "באי גאניו עיתונאי", "באי גאניו עורך בחירות" ו"באי גאניו והאופוזיציה", הגיבור עולה מדרגה והופך לנציג האליטה הבולגרית. האמת, ההגינות והמוסר נרמסים ונשחקים, והדמות עוברת שינוי. בפיליטונים אלו של אלקו אין מקום לצחוק ולהלצות, כי אם ללעג שנון ועוקצני. הגיבור אינו מהסס לנצל את מעמדו כאיש שררה ובלי בושה הוא גונב מהקופה הציבורית. כנציג הציבור הוא מודיע לחבריו שאינו מתכוון לעמוד בהבטחותיו, אפשר להגיד לציבור מה שרוצים אין זה מחייב. לא עוד חיים דמוקרטיים כי אם "פסבדו דמוקרטיה", ע"י קניית קולות בקלפי. לא עוד חיים פוליטיים כי אם "גרילה פוליטית", כלומר, לא מאבק אידיאולוגי גלוי, כי אם איומים המלווים באלימות פיזית.

על חיוניותו של הספר "באי גאניו", ניתן ללמוד שלמרות העגה של סוף המאה התשע עשרה, המקשה על ההבנה, הוא זוכה לביקורת ספרותית עדכנית. סוציולוגים בולגריים, לאחר עידן המשטר הקומוניסטי, עוסקים ביצירה ורואים בדמותו של "באי גאניו" תמונת ראי לתחלואיה החברתיים של המדינה הבולגרית, המחפשת מחדש את דרכה אל הקונסנזוס המערב אירופי במאה העשרים ואחת.

הספר "סיפורים שלא יאמנו על בולגרי מודרני, באי גאניו בלקנסקי", ביטא את רחשי ליבו של העם הבולגרי. האכזבה מהתוצאות שהניבה מדינת הלאום שהושגה לאחר סבל ארוך ומאבק עקוב מדם, תיעלה את שאיפתו לאורח חיים מוסרי והוגן. דרישה זאת הופנתה אל האליטות ובעיקר להנהגה. המונים קראו בשקיקה את הפיליטונים שלו, אלקו הפך לדמות נערצת בבולגריה, במיוחד לאור העובדה ששנתיים לאחר הופעת המהדורה הראשונה, הסופר נורה מן המארב. היריות כוונו לעורך דין שהיה בחברתו אך פגעו בסופר. עשרות אלפים ליוו אותו בדרכו האחרונה. לכתיבתו של אלקו הייתה השפעה על החיים הציבוריים בבולגריה בכל הקשור לתרבות, הגינות ומוסר וקרוב לודאי שהיו לה השלכות מעשיות. עיון בתולדותיה של יהדות בולגריה במדינת הלאום, יגלה
ששאיפותיה של החברה הבולגרית לנורמות ערכיות חלחלו אל החיים הציבוריים של הקהילה היהודית. האינטליגנציה היהודית בבולגריה הפנימה את המסרים הללו והם באו לביטוי בגלי המחאה הציבוריים בקיץ 1898, שדרשו לבנות את המוסדות היהודיים ואת החיים הציבוריים על בסיס דמוקרטי ופתוח לביקורת. אלקו קונסטנטינוב, ידוע גם בכינויו "המאושר", משום שזכה "ששמו יהיה קשור בבולגריה לעולם עם הצורך בתיקונים פוליטיים וחברתיים"

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.