fbpx
צילום: באדיבות אוסף קומפורטי על יהדות בולגריה

משפט עלילת דם בוורָאטצָה

לאורך ההיסטוריה, היו הבולגרים סובלניים יותר ליהודים מאשר אירופאים אחרים. היו אמנם ביטויים של אנטישמיות; עם זאת, מעולם לא גורשו יהודים מבולגריה כמו מאנגליה, צרפת, ספרד והונגריה. להיפך: אוכלוסיית יהודי בולגריה גדלה עם בואם של יהודים שגורשו מהונגריה במאה הארבע-עשרה ומספרד במאה החמש-עשרה.  

אולם, עם הכרזת עצמאותה של בולגריה בשנת 1878 הפכו היהודים שעיר לעזאזל למאות שנות הדיכוי הטורקי. האנטישמיות לא נבעה מקנאה כלכלית. ב-1893 מנו היהודים 0.85% מהאוכלוסייה וברובם היו סוחרים זעירים ובעלי מלאכה עם הכנסה צנועה. האנטישמיות הבולגרית באותה תקופה מיוחסת להשפעה הרוסית; למוצאו היהודי של בנימין דיזראלי, ראש ממשלת בריטניה שתמך בהחלטת הקונגרס בברלין משנת 1878 להגביל את שטחה של בולגריה; ובעיקר למעמד המיוחס ממנו נהנו היהודים תחת השלטון התורכי.

כתוצאה, בשלושת העשורים שלאחר השחרור, היו היהודים נתונים למעשי זוועה שהכריחו אותם לעזוב את הערים ניקופול, וידין, ימבול, קזנלוק וסטארה-זגורה, ולעבור לערים אחרות בבולגריה או בטורקיה. היו עשרות מהומות אלימות בעקבות עלילות דם; ובשתי עיירות, ווראטצה (1891) וימבול (1899), הובילו עלילות הדם לכתבי אישום ברצח וחטיפה, בהתאמה. יהודים הועמדו למשפט וזוכו.

ברשימה זו, אני מנסה לשחזר את עלילת הדם בווראטצה, בה היה מעורב סבי, יוחנן בן-בסט. קוראים מעוניינים ימצאו תיאור מפורט יותר של האירועים במאמר שפרסמתי[ii]. מקורות המידע העיקריים שלי היו התיק של משפט ווראטצה שקיבלתי מגנזך המדינה המרכזי בבולגריה[iii]; פרסומים ב- "Bulletin de l’Alliance Israëlite Universelle" בשנים 1891-1903;  פריטי עיתונות בשנים 1891-1893, שמצאתי בספרייה הלאומית הבולגרית;  זיכרונותיו של אבי, רפאל בן-בסט, שמצאתי בספריית יד ושם בירושלים;  וכמובן, פרסומים על תולדות יהודי בולגריה בספרות העברית.[iv]  

מטרותיה של הרשימה הן, ראשית, לתאר את האירוע.  שנית, להצביע על ספקות ולתקן אי-דיוקים בתיאורים הקיימים של האירוע. ושלישית, להבליט את השוני בין האנטישמיות בבולגריה בשנים 1877-1915 לבין זו בשנים 1940-1944.  אשתמש במונחים: "אנטישמיות ספוראדית (נדירה)" כדי לתאר דעות קדומות נגד יהודים, שאינן מקובלות בחברה ולכן אינן מוכרזות ברבים; "אנטישמיות עממית", כדי לתאר דעות קדומות נגד יהודים שרכשו מידה מספקת של לגיטימיות כדי להפוך את האוכלוסייה לסובלנית כלפי מעשי בריונות ואלימות נגד יהודים;  ו"אנטישמיות ממלכתית (פוליטית)" על מנת לתאר מדיניות רשמית של הגבלת הזכויות של היהודים.

האירוע

העיירה וורָאטצָה שוכנת בשוליים הצפוניים של הבלקן.  ב-1887 היו בה 11,000 תושבים ו – 22 משפחות יהודיות שהיו עניות מכדי לקיים קהילה מאורגנת. סבי, יוחנן, ואחיו סולומון, אליה ואשר, נולדו בווראצ'ה בשנים 1861, 1864, 1865 ו-1876, בהתאמה, לאברהם ולשרה (סרוצ'ה) בן-בסט. בשנת 1881 נשא יוחנן את רבקה משיח לאישה, ובמשך 10 השנים הבאות נולדו שלושה מחמשת ילדיהם.  

ב- 5 ביוני 1891, נעלמה הילדה מיצה גיורגייבה בת השבע. חודשיים לאחר מכן, ב-10 באוגוסט, נמצאה גופתה מחוץ לעיירה, כשעליה סימני אלימות. נפוצו שמועות שיהודים רצחו את מיצה. האספסוף תקף את בתי היהודים, ומשפחתו של יוחנן נאלצה לקפוץ מעל הגדר לביתו של שכנם, פטר בובושבסקי. בנו, צבטקו, הפך לימים לאיש ציבור, ובשנים 1934-1944 החזיק במספר תיקים בממשלת בולגריה. פטר בובושבסקי הגן על משפחתו של יוחנן עד שהפרעות דוכאו על ידי המשטרה.

תשעה יהודים נעצרו. בית המשפט בסופיה פקד ב – 17 בנובמבר 1891 לשחרר שישה מהם. שלושת הנותרים, יוחנן, בן 30, אמו, סרוצ'ה, בת 55 וחיים לוי, בן 55, הואשמו ברצח. יוחנן ואמו הואשמו, כי אישה בעלת מוניטין של מגדת עתידות בשם אלנה וולצבה טענה כי "זו עבודה של יהודים". היא העידה, כי יוחנן ואמו השאירו בביתה את מיצה; כי הם אספו אותה שוב כעבור ימים אחדים; וכי סרוצ'ה ספרה לה למחרת שהם רצחו אותה, הקיזו את דמה וזרקו את גופתה במקום בו היא נמצאה כעבור חודשיים. חיים לוי הואשם מפני שנשמע אומר לידיד יהודי "אל תפחד" וכי נראה בעבר נותן למיצה ממתקים. אלנה וולצבה עצמה הואשמה בסיוע לרצח.

הקהילה היהודית בבולגריה מימנה את ההגנה על ידי קונסטנטין סטואילוב, דוקטור למשפט מאוניברסיטת היידלברג. הוא הוביל את המפלגה השמרנית ושמש ראש ממשלת בולגריה בשנים 1887 ובין 1894-1899. אחד ממנהיגי הקהילה היהודית בסופיה, אברהם דויצ'ון לוי, ביקש מראש הממשלה, סטמבולוב, למנוע תסיסה על ידי העברת הנאשמים לעיר אוריאחובו, שלא הייתה בה קהילה יהודית. יוחנן ואמו נדרשו להפקיד ערבות של 6,000 לבה, והיא אכן ניתנה על ידי מר קנטי מרוסה; אולם מסיבות לא ברורות הוא נתן את הערבות רק לאחר שיוחנן שהה בכלא למעלה משנה.

"משפט וורטצה" נערך באוריאחובו בתשיעי לספטמבר 1893, בנוכחות שלושה מארבעת הנאשמים. הנאשמת הרביעית, אלנה וולצבה, התאבדה קודם לכן. יוחנן טען כי ב- 4 ביוני 1891 לא היה כלל בווראטצה, אלא בכפר סמוך והציג מכתב מראש הכפר המאשר כי היה שם. הסניגור הציג גם את שני המכתבים האנונימיים בהם נטען כי הנאשמים רצחו את מיצה; ואת דברי החרטה שצוטטו מפיה של אלנה המנוחה ("מאז שוחררתי מהכלא, אני מתפללת לאלוהים שיסלח לי על מה שאמרתי על היהודים"). התובע התנגד וציין שהחוק אינן מאפשר הגשה של ציטוט דברי נפטרים כראיה בבית משפט; עם זאת, הוא הסכים כי הציטוט נכון.

עיקר העדויות נסבו סביב הממצאים של נתיחת הגופה, וסביב טענתה של אלנה כי עונתה בעת מעצרה. בדברי הסיכום, ביקש סגן התובע מטקוב לבטל כל ההאשמות בניגוד לעמדתו של הממונה עליו, זאמרוב, שהיה חתום על כתב האישום. סגן התובע ציין שאיננו מאמין כי יהודים משתמשים בדם ילדים לצורכי פולחן; כי איש מהעדים לא קשר את הנאשמים לרצח; כי הוא אינו מאמין להודאה שאלנה מסרה תחת עינויים ובמיוחד להודאתה כי סרוצ'ה אמרה לה שהיהודים הרגו את הילדה על מנת להקיז את דמה.

סיכומו (הארוך והמייגע) של הסנגור חזר על ניתוח העדויות ע"י סגן התובע. הסנגור הדגיש כי השימוש בדם נוצרי ע"י יהודים מעולם לא הוכח בבית המשפט; כי פרופסורים לתיאולוגיה טענו שהדבר אינו עולה בקנה אחד עם התיעוב היהודי של דם; כי הפצעים על הגופה של מיצה אינם מתאימים להקזת דם; וכי מסקנת הרופאים שבצעו את הנתיחה לאחר המוות, כי הוא נגרם ע"י הקזת דם נעשתה כדי לפייס את ההמון הזועם. הסנגור טען כי המוות לא נגרם מדמום, אלא מחנק וכי הרחם הוסר כדי להסוות את אינוסה של מיצה. הוא עוד ציין ש"כולנו התרגשנו מעדותה של האם של מיצה; אולם עלינו לשקול אם הנאשמים אחראים לרצח זה.  על ידי פסק הדין של "לא אשם" נוכל להראות לעולם כי צדק שולט בבולגריה ".

השופטים פסקו כי הנאשמים חפים מפשע. יוחנן וסרוצ'ה השתחררו ומשפחתם המורחבת עברה לפלובדיב בשנת 1894. משפחתו של יוחנן התגוררה ברחוב סטפן קרדג'ה 1. בשנת 1930,  הבית נהרס ע"י בעליו החדש ובמקומו נבנה משכן מודרני. סלומון , אחיו של יוחנן, התגורר עם משפחתו בשדרות רוסקי 59. ביתם נשאר ללא שינוי עד עצם היום הזה. סרוצ'ה נפטרה בשנת 1919 בגיל 84. יוחנן נפטר בשנת 1926 בגיל 67.

אי-דיוקים ושאלות ללא מענה בתיאור האירועים בוורטצה

מי הייתה אלנה וולצבה? כשהתחלתי לשחזר את המשפט של וורטצה, חשבתי שחוץ ממיצה גיורגייבה שנרצחה, היו יוחנן ואמו הקורבנות העיקריים של הטרגדיה הזאת. הם סבלו מאסר של שנה, תוך דאגה למשפחה ללא מפרנס. אולם, יוחנן וסרוצ'ה שרדו את סבלם הנורא; אלנה לא. לכן, היא מתגלה כאדם האומלל ביותר בדרמה הזאת. מי היא הייתה?

תיעוד המשפט כולל את הגיל וההשכלה של כל הנאשמים והעדים, אך לא את אלה של אלנה. כנראה שהייתה מבוגרת מספיק כדי להיות סבתא של תינוק בן 7-8 חודשים. לפי עדות בתה, אלנה הייתה רפת שכל; בכל זאת, היא ובעלה היו ידועים בשם "סטודנט". מה מקור הכינוי הזה? מה הייתה רמת השכלתם?  מאסרה של אלנה נעשה ע"י המשטרה בעקבות המכתבים האנונימיים, לאחר שטענה כי בדרכי קסם נודע לה שהיהודים רצחו את מיצה, ובעקבות עדות שילדה כבת שש נראתה בביתה של אלנה יותר משבוע אחרי שמיצה נעלמה. יש עדויות כי אלנה עונתה בכלא; כי במהלך חקירתה "חששה שיתלו אותה"; כי הרטיבה בשתן את הספסל עליו ישבה בעת חקירתה; כי לאחר שחרורה היא קבלה טפול בבית החולים, וחמישה עדים העידו שהתלוננה כי הוכתה במהלך מעצרה. נראה כי היא אולצה להפליל את יוחנן וסרוצ'ה. בסיכום שלו רמז סגן התובע כי רגשות האשמה שלה על הפללת הנאשמים גרמו להתאבדותה.

האם הרוצח נתפס? לפי תיעוד המשפט, הזיכוי נבע מהעדר אשמה. לעומת זאת, בהיסטוריה של יהודי בולגריה נאמר שההאשמות בוטלו לאחר שהרוצח האמתי נתפס ("לא ידוע מה הייתה תוצאת המשפט, אם הרוצח לא היה נתפס"). טענה זו מתבססת על ציטוט שגוי של זיכרונותיו של אברהם דויצון לוי. בדיקה מעמיקה יותר של תיעוד הליכי המשפט, של העיתונות מאותם הימים, ושל זכרונותיו של אברהם דויצ'ון לוי לא העלתה אזכור כל שהוא כי רוצחה של מיצה גיורגייבה נתפס.

האם הואשמו חוקרי אלנה בהטיית הצדק? עדים ציטטו את אלנה כאומרת: "[החוקר] אמר לי להגיד שהילדה הייתה עם היהודים ולא לפחד כי הוא יגן עלי ויעניק לי פרס גדול". בדברי הסיכום שלו הצהיר סגן התובע: "… עדויותיהם של עדים רבים על טענתה כי [החוקר] הכריח אותה להפליל את הנאשמים נראים נכונים". עם זאת, אין כל עדות לכך שחוקרי אלנה הועמדו לדין.

השוואה בין היחס ליהודי בולגריה בשנים 1877-1915 ליחס בשנים 1940-1944

גל האנטישמיות בבולגריה בשנים 1878-1918 התרחש למרות ששנה לאחר קבלת עצמאותה, אימצה בולגריה את אחת החוקות המתקדמות ביותר באירופה באותה עת. החוקה הבטיחה שוויון והגנה על המיעוטים. הממשלה הקפידה על נורמות משפטיות והמשטרה הגנה על יהודים מאספסוף. לפיכך, נראה כי אלימות ההמונים נגד יהודים במהלך תקופה זו נבעה מ"אנטישמיות עממית" ולא "ממלכתית".

באותן השנים התפשטו גם עלילות הדם באירופה, ובשישה מקרים הן הובילו לבתי משפט. חמישה מהם (בהונגריה, גאורגיה, אוקראינה ושניים בגרמניה) הסתיימו בזיכוי. המקרה השישי היה בשנת 1899 באוסטריה. הנאשם הורשע ברצח נערה בת 19. גזר-דין המוות שלו הומתק למאסר עולם, וב-1916 שוחרר, אך לא זוכה. לאחר מלחמת העולם הראשונה, יהודי מרכז אירופה נתפסו כזרים;  האנטישמיות הפכה לחצי רשמית במדינות החדשות;  ועם עליית היטלר לשלטון, היא הפכה לדוקטרינה פוליטית.

בבולגריה לעומת זאת, האנטישמיות העממית דעכה לאחר מלחמת העולם הראשונה. היו אמנם פרסומים אנטישמיים. עם זאת, לא היו עלילות דם, לא הייתה אלימות המונית, ולא היו תנועות פשיסטיות כמו בגרמניה ובאיטליה. היהודים הרגישו בטוחים. המהפך התרחש במלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למעצמות הציר. ב-1941, ממשלת בולגריה אימצה חקיקה שהגבילה את זכויות האזרח של היהודים, וב – 1943 חתמה על הסכם לגרש יהודים מבולגריה למחנות ההשמדה. עם זאת, הגירוש לא יצא לפועל. עד היום, השאלות "בזכות מי נצלו יהודי בולגריה בימי מלחמת העולם השנייה?", ו"מי אחראי לרצח יהודי תראקיה ומקדוניה" הן מושא למחלוקת.

אירועים היסטוריים נובעים מגורמים מרובים. במקרה של יהודי בולגריה, גירושם נמנע ע"י  מחאותיהם של איגודים מקצועיים, אנשי רוח, הכנסייה, חברי פרלמנט בראשותו של דימיטר פשב, ואולי גם ע"י המלך בוריס השלישי והמפלגה הקומוניסטית הבולגרית. עם זאת, אני מאמין שהשאלה העיקרית איננה מי הציל את היהודים, אלא מדוע בולגריה ופינלנד היו ייחודיות בין כל המדינות בשליטת הנאצים בכך שהגנו על כל היהודים בשטחן.  

כל חברה כוללת אנשים סובלניים כלפי אלה הנתפסים כשונים, ואנשים המגדירים את זהותם על פי אלה שהם שונאים. הסביבה החברתית המקדמת את השפעתן של השקפות מנוגדות אלה עדיין לא אופיינה. במיוחד, התנאים המטפחים את המעבר מאנטישמיות ספורדית לעממית עדיין לא זוהו.

בתקופה 1878-1918, לא הייתה אנטישמיות ממלכתית, ובכל זאת היו פרעות ביהודים כמעט כל שנה בגלל אנטישמיות עממית.  לעומת זאת בין 1940-1944 הייתה אנטישמיות ממלכתית, אך בהעדר אנטישמיות עממית, ובצרוף כמה גורמים (התמיכה בפרלמנט, של הכנסייה ואנשי ציבור) השואה פסחה על היהודים.

מחקרים עתידיים ינסו לענות על השאלות של מדוע, מתי והיכן מתרחשת האנטישמיות העממית. מדוע האנטישמיות העממית הופיעה עם חילופי המשטר בבולגריה בשנת 1877 וירדה אחרי 1918? מה גרם לליברלים הבולגרים, אבל לא לאלה שבארצות אחרות, להרגיש בטוחים מספיק כדי לעמוד מול הממשלה ולהתנגד ב – 1943 לגירוש היהודים מבולגריה, אך לא מתראקיה וממקדוניה.

אני מודה לגב' איוונקה גזנקו, מנהלת הארכיון המרכזי של בולגריה, עבור הקובץ של משפט ווראטצה השנה 1893. תודה גם לד"ר צבי קרן ז"ל,  ד"ר משה מוסק וד"ר דוד אשכנזי יבל"א על הערותיהם לגרסאות קודמות של מאמר זה.

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.