fbpx
צילום: באדיבות אוסף קומפורטי על יהדות בולגריה

ראשית התנועה הציונית בבולגריה

ד"ר יוסף קונפורטי - הרצאה באונ. בר-אילן ביום עיון שנערך ב-30 באפריל 2018

יהדות בולגריה מצטיירת בתודעה הישראלית וגם בתודעתה היא כקבוצה חילונית בעלת מאפיינים לאומיים חזקים.  עם הקמת מדינת ישראל רוב יהודי בולגריה עלו לארץ תוך זמן קצר. מעין אירוע תנכי, אקסודוס. תופעה זו מעניינת במיוחד לאור העובדות, שהבולגרים הצילו את יהודי בולגריה מהשואה, המשטר הקומוניסטי לא התנכל, והם אהבו את ארץ הולדתם. תופעה זו לא זכתה למחקר סוציולוגי מעמיק. בהרצאתי הקצרה על ראשיתה של התנועה הציונית בבולגריה תוכלו לזהות כמה תהליכים שתורמים להבנת הסתירה הזאת כביכול.

 בשנים האחרונות של המאה ה-19 מנו יהודי בולגריה כ-35.000 נפש שהתפזרו על פני כ-30 קהילות. הייתה זאת יהדות הומוגנית שהצליחה להצמיח הההנהגה מרכזית קודם הופעתה של הציונות המדינית. הנהגה זו כוננה מוסדות מרכזיים והעמידה בראשה רבנים  משכילים, אשכנזים ממרכז אירופה, תוך התמודדות עם אנטישמיות גוברת.

 יהודי בולגריה הושפעו מגלי הלאומיות הבולגרית ושאיפתו ארוכת השנים של העם הבולגרי להשיב חבלי מולדת שגזלו המעצמות בקונגרס ברלין. גם עיתון יהודי בולגריה, "איל אמיגו דיל פואבלו" (ידיד העםטיפח את רוח הלאומיות היהודית והביא ידיעות טריות על הנעשה במושבות החדשות בארץ ישראל. באווירה זאת ובעידודם של רבנים וגבירים מקומיים הידועים בכינויים כנוטבלים, החלו להתארגן מ-1892 אגודות לישוב ארץ ישראל. 

בחנוכה 189512 משפחות ייסדו את המושבה הר-טוב בהרי יהודה. במשך עשרות שנים המשפחות נאחזו באדמת הטרשים חרף התנאים הקשים והתנכלויות ערביי הסביבה. הן לא זכו לתמיכה מפקידות הברון ולא מהתנועה הציונית בבולגריה. הברון לא תמך משום שמסיבות מנהליות מתיישבי הר-טוב לא יכלו להעביר אליו את אדמתם כפי שדרש. התנועה הציונית בבולגריה לא תמכה משום שהציונות ההרצליינית באותה העת דגלה בפעולה מדינית על פני פעולות התיישבות. קבוצה נוספת של 10 משפחות הצטרפו באותה שנה למפעל ההתיישבות של הברון רוטשילד בחורן,  שם רכש כ-60.000 דונם מזרחית לדרום רמת הגולן. אולם התנכלות ערביי הסביבה שמה קץ למפעלו. כעבור שנה ננטש המקום והמתיישבים עברו ליבנאל. אבי אחת המשפחות ביבנאל התעמת עם בדואי והרגו, בשל חשש מנקמת דם שבו המשפחות לבולגריה. כמו כן, ידוע על התיישבות קטנה על אדמות הוואקף ביריחו, בה גידלו ירקות שנמכרו בירושלים ונטעו עצי פרי הדר. היו גם ניסיונות אחדים לרכוש אדמות  שהשלטון העות'מאני הכשיל.

באביב 1895 לאחר נדודים בערי אירופה היגיע לסופיה צעיר בשם יוסף מרקו ברוך. הוא הציג עצמו כ"בילואי עם רובה ביד" והטיף לכיבוש ארץ ישראל בכוח מידי העות'מאנים. צעירים יהודים באירופה דחו אותו ואת משנתו המיליטנטית. כעבור חודשיים גורש מסופיה.  ברוך הגיע לפלובדיב בה לדבריו זכה להכרה וייסד חמש אגודות ועיתון בשם "כרמל". כעבור שנה עזב למצרים על מנת להקים את גרעין "הצבא הלאומי" שיכבוש את ארץ ישראל. ב-1897, חייל איטלקי אסף אותו לביתו בפירנצה, שם התאהב באחותו מאריה, כשזו סירבה לחיזוריו, התאבד מרקו ברוך בירייה מתחת לחלונה בהיותו בן 27 בלבד.

 שש שנים לאחר שעזב את בולגריה ושלוש לאחר ששם קץ לחייו, מנהיגים ציונים הציגו אותו כפייטן, הוגה דעות וכאב מייסד של הציונות בבולגריה. בפועל שמו לא הוזכר בוועידת הייסוד של התנועה ועד 1902  גם לא בעיתוניה.  הרצל כתב ביומנו שיוסף מרקו ברוך היה מטורף. אולם תנועות לאומיות זקוקות לגיבורים, והוא הפך למיתוס.

בפברואר 1896, פרסם הרצל את ספרו "מדינת היהודים" וקרא ליהודים באירופה להקים ארגונים ציוניים ולהתכונן לקונגרס הציוני הראשון. שני ציונים וותיקים בסופיה, נרתמו לקריאתו. הרופא, ד"ר ראובן בירר, מלבוב, שקירב צעירים לרעיון שיבת ציון, ופרופסור צבי בלקובסקי מאודסה- פעיל ציוני שהיה מעורב בעבר בניסיון לארגן קונגרס ציוני עולמי.  השניים ייסדו בסופיה את אגודת "ציון" הראשונה. יהושע כלב, שעתיד להיות אחד המנהיגים הבולטים של התנועה, הצטרף לחוג הפעילים המצומצם שלה.

הרצל הטיל את ארגון התנועה בבולגריה על צבי בלקובסקי, שייסד את "הוועד הציוני המרכזי" ונבחר כיו"ר.  קרל הרבסט כסגנו, ליאון רנדביל כמזכיר ויהושע כלב כחבר. הוועד לקח על עצמו להפיץ את הרעיון הציוני בבולגריה. באותה שנה יצא לאור העיתון הציוני הראשון "אברייסקי גלאס" (הקול היהודי), בלאדינו  ובבולגרית. בלאדינו הוצגו מטרות התנועה ובבולגרית הודגש שיהודי בולגריה ימשיכו להיות נאמנים לעם הבולגרי ומדינתו. בסוף אותה שנה תורגם ספרו של הרצל "מדינת היהודים" לבולגרית והופץ.

באביב 1897, על רקע משבר כלכלי שפקד את בולגריה ולנוכח אנטישמיות גואה, הוועד הציוני פרסם כרוז שהודיע על פתיחתו הקרובה של הקונגרס הציוני בבאזל ומטרותיו. היהודים בבולגריה נקראו להצטרף לתנועה. באותה שנה נוסדו 18 ארגונים ציוניים ב-13 קהילות. ארבעת יושבי הראש הראשונים, בסופיה, פלובדיב פאזארג'יק, ורוסה היו אף הם משכילים אשכנזים. הכרוזים הראשונים ברוסה הופצו ביידיש.

 צבי בלקובסקי, קרל הרבסט ויהושע כלב, ייצגו את ציוני בולגריה בקונגרס הציוני בבאזל. ביום הראשון של הדיונים, בלקובסקי נשא את ההרצאה המרכזית, בה הציג את מצבה העגום של יהדות בולגריה.

בטרם נפליג אל המאה ה-20, לעבר היריבות בתוך התנועה ואל מאבקיה לכיבוש ועדי הקהילות מידי הנוטבלים.  נוכל לסכם:

·        ההנהגה היהודית והתנועה הציונית בבולגריה העמידו בראשם משכילים  ממרכז אירופה בדומה לבולגרים שבחרו בנסיכים אירופיים לעמוד בראש המדינה. זאת מתוך אמונה שאלה גם אלה מתקדמים יותר.

·        באשר לאנטישמיות, אציין שיהודי בולגריה חוו באותן שניםעלילות דם, פגיעות פיזיות, מאסרים, שני משפטי עלילות דם, ופוגרומים שהקשים התרחשו ביאמבול, קיוסטנדיל ולום. אירועים אלה דרבנו משפחות להתיישב בארץ ישראל וצעירים להצטרף לתנועה הציונית.

·        האווירה הלאומית ברחוב הבולגרי, כמו גם ההומוגניות של יהודי בולגריה,  סייעו להפנמת הרעיון הציוני.

·        מעורבות המשכילים האשכנזים בארגון התנועה הציונית בבולגריה התקבלה באהדה ובאמון ותרמה לביסוסה.

·        הצגתו המאוחרת של יוסף מרקו ברוך כאב מייסד של הציונות בבולגריה הצניעה את חלקם של המייסדים האשכנזים ואת תרומתן של האגודות ליישוב ארץ ישראל. אך הוסיפה לזקיפות הקומה של חברי התנועה.

ועידת היסוד של התנועה הציונית בבולגריה נפתחה ב-1898 בפלובדיב.  הנושא המרכזי שהעסיק את צירי הוועידה היה החינוך הלאומי ועורר  פולמוס רב. חיצי הביקורת הופנו לעבר ארגון "אליאנס" בפריס, שניהל את רוב מוסדות החינוך היהודי בבולגריה. נציגים מסופיה דרשו מ"אליאנס" לעבור לחינוך לאומי או לעזוב את המדינה. קמה מהומה גדולה שבמהלכה הסתמנו שתי סיעות: "הקיצונים" שדרשו חינוך לאומי לאלתר ו"המתונים" שהעריכו את החינוך הטוב של "אליאנס". הוועידה בחרה ביקיר רומאנו מסיעת ה"מתונים" כיו"ר הוועד המרכזי. 

     להלן עיקרי ההחלטות בוועידה הראשונה:

·        לדרוש מ-"אליאנס" להפסיק את הוראת הצרפתית וללמד עברית כבר בגני הילדים.

·         להכשיר מורים לעברית שילמדו היסטוריה מודרנית של עם ישראל.

·        להרחיב את שורות התנועה ולהוציא עיתון.

·         להפיץ את מניות "אוצר התיישבות  היהודים".

 הוועידה השנייה נפתחה בסופיה בנאומו של הרב הראשי החדש, דר' מרדכי אהרנפרייז, ציוני ותיק ופובליציסט מחונן, מקורב להרצל ואחד העם. נאומו התקבל בהתלהבות רבה והופץ גם בקהילות האימפריה העות'מאנית. ועידה זו עסקה בדרכים להתמודד עם גלי האנטישמיות, במצבם הכלכלי הקשה של יהודי בולגריה ובחינוך הלאומי. הוחלט שבבחירות הקרובות לוועדי בתי הספר, הארגונים הציוניים יציגו מועמדים שיפעלו למימוש החינוך הלאומי.

ב1903 נבחר בפלובדיב  ועד בית ספר ציוני שדרש לפקח על תוכנית הלימודים של "אליאנס". נוצר משבר חריף שגרר את התערבות הקונסוליה הצרפתית. הרב הראשי נשלח ליישר את ההדורים, אולם הציונים דחו כל פשרה. הרב לא תמך בעמדת הציונים. הוא השתמש בסמכותו, פיזר את הוועד ומינה ועד חדש תחתיו. העיתון הרשמי של התנועה הציונית בבולגריה "השופר", תקף אותו לראשונה.

 בתנועה נוכחו לדעת שלא ניתן לממש את החינוך הלאומי ואת הרעיון הציוני דרך ועדי בתי הספר. על כן, בוועידה השלישית הציונים קראו לחבריהם לכבוש את ועדי הקהילות מידי הנוטבלים. לראשונה מזה דורות נוצר איום על ההגמוניה רבת השנים של הגבירים.

נתון מעניין מאותה הוועידה הוא ש-25 מתוך 52 הצירים תמכו בתוכנית אוגנדה כפתרון זמני. עניין זה כשלעצמו הצביע על מצוקתו של הציבור היהודי בבולגריה.

ב-1904 המדינה קבעה לראשונה שהבחירות לוועדי הקהילות ובתי הספר  יערכו אחת לשלוש שנים בחסותה ובפיקוחה. לקראת הבחירות התנועה הציונית ניהלה מערכה כוחנית וכבשה ששה ועדי קהילות.  הניצחון יוחס לסיעת "הקיצונים" וההנהגה עברה לידיהם. במהלך אותה שנה התנועה הציונית האשימה את הרב שהוא מכין תקנון שימנע מהציונים את השליטה בוועדי הקהילות. מנקודת זמן זו הציונים פתחו במאבק מר וארוך נגד הרב ותומכיו הנוטבלים.

בחלוף המשבר הכלכליהאנטישמיות התמתנה. ביום הבחירות באפריל 1907 התנועה הציונית נחלה כישלון מוחלט ואבדה את אחיזתה בכל ועדי הקהילות. הכישלון הגביר את המאבקים הפנימיים בין  ה"קיצונים" שביקשו להמשיך במאבק נגד הרב והנוטבלים  לבין "המתונים" שהתנגדו. רבים נטשו את התנועה  ובסוף אותה שנה נמנו 492 חברים בלבד.

לאחר הבחירות הוועד המרכזי הואשם בכישלון וההנהגה חזרה לידי "המתונים". הפעם נעשו מאמצים על ידי שני המחנות (ציונים ונוטבלים) למנוע פרובוקציות ולשתף פעולה. ב-1911 זכו הציונים בארבעה ועדי קהילות ובעשרה ועדי בית ספר. אולם בסיעת ה"קיצונים" העריכו ששיתוף הפעולה מזיק למטרות התנועה וחידשו את ההתקפות. בוועידה הקרובה התקבלה החלטה שדרשה מהממשלה לפטר את הרב.

הנוטבלים הוצגו כמתנגדי הציונות  והרב כמנהיגם הפועל ללא סמכות לכנס את ראשי הקהילות ולאשר תקנון אנטי ציוני. התפתחו עימותים חריפים שלא אחת גלשו לאלימות. בתגובה הנוטבלים ייסדו את מפלגתם "אוניון ישראליתה בולגארה" (איחוד יהודי בולגריה). המפלגה הצליחה לבלום את ההתקפות והבטיחה את תמיכתם של רוב ועדי הקהילות ברב הראשי ובתקנון, שאמור היה להסדיר את החיים הציבוריים של יהודי בולגריה.

ככל שבדקתי הנוטבלים לא היו אנטי ציונים, הם תמכו בחינוך הלאומי, בבת עינה של התנועה הציונית בבולגריה ותרמו מכספם למפעליה, אך הם לא רצו לוותר על יתרונם כמנהיגי הקהילות. באשר לטענה שהרב והנוטבלים מנעו מהציונים לכבוש את ועדי הקהילות, אף שהבחירות היו פתוחות ודמוקרטיות ובחסות המדינה, הגעתי למסקנה שמנהיגי התנועה היו מעוניינים במאבק עצמו שליכד את השורות והביא את בשורת הציונות לכל בית יהודי. כך הציונים התגברו גם על תקופות השפל שפקדו את התנועה.

ראשי הקהילות עמדו להתכנס בסוף שנת 1912 לאשר את התקנון ולהביע תמיכה ברב. אלא שבאוקטובר פרצו מלחמות הבלקן ולאחריהן מלחמת העולם הראשונה, בהן בולגריה הוכתה והובסה. מתוך 40,000 יהודי בולגריה גויסו 5,000 צעירים. כ-1000 לא חזרו משדות הקרב. שש שנות המלחמות הביאו שכול, רעב ואינפלציה של 1600%. הנוטבלים ירדו מנכסיהם ואיבדו את מעמדם. השבר שחוו יהודי בולגריה היה קשה מנשוא. בחשבון הנפש שעשו לאחר המלחמות, הם בחרו בדרך הלאומית שהובילה התנועה הציונית.

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.