fbpx
צילום: באדיבות אוסף קומפורטי על יהדות בולגריה

המלך בוריס השלישי והצלת יהודי בולגריה

האם האדרת שמו של המלך הבולגרי כמציל היהודים מחזקת את הימין-הלאומני בבולגריה?

השנה מציינים בבולגריה ובישראל 75 שנה להצלת קהילת יהודי בולגריה בשלמותה, במלחמת העולם השנייה. במהלך חודש מרץ, סביב "יום ההצלה" החל בעשירי בו, נערכו ברחבי בולגריה אירועים ממלכתיים ועירוניים רבים לציון מאורע היסטורי זה, שלא היה לו אח ורע בתקופת השואה. אחד מהם היה כנס אקדמי בינלאומי באוניברסיטת סופיה, שעסק כולו בסוגיה זו ואליו הוזמנו גם מרצים מישראל.

במקביל נערך לאחרונה ביפו כנס רב משתתפים לציון 75 שנה לנס ההצלה ו-70 שנה לעלייה ההמונית של יהודי בולגריה לישראל. בסוף חודש אפריל תקיים אוניברסיטת בר-אילן יום עיון נוסף בנושאים אלה, שבו ישתתפו  20 מרצים מבולגריה ומישראל.

כיום, כשלושים שנה לאחר שנפתחו הארכיונים בבולגריה, גם בפני חוקרים מהארץ ומהעולם ומחקרים רבים נכתבו בנושא הצלת היהודים, כמעט ואין מחלוקות בין החוקרים וגם בין הציבור הרחב לגבי הנסיבות  והגורמים העיקריים להצלה שהם: ראשית, הפעילות האינטנסיבית של מנהגי הקהילה היהודית לעורר בקרב חוגים אופוזיציוניים, מהם סוציאליסטים וליברלים, התנגדות למדיניות האנטישמית של הממשלה. פעילות זו הביאה למחאות חריפות מצד חברי פרלמנט רבים וארגונים מקצועיים יוקרתיים כגון: אגודות הסופרים, הרופאים ועורכי הדין ובנוסף להם, אנשי רוח וציבור ידועים. וכן, עמדתה הבלתי מתפשרת של הכנסייה הבולגרית ובראשה, חסידי אומות העולם, הפטריארכים סטפן וקיריל, שתקפו באומץ לב ובנחישות את הממשלה ואת המלך בוריס עצמו, על רדיפת היהודים ועל כוונת הממשלה לשלוח אותם להשמדה.

בנוסף לגורמים אלה, יש היום קונצנזוס רחב שאת התרומה הגדולה והמשמעותית ביותר למעשה ההצלה יש לרשום על שמו של חסיד אומות העולם דימיטר פשב. פשב, סגן יו"ר הפרלמנט הבולגרי, הצליח יחד עם עוד חברי פרלמנט, אגב כולם מתומכי הממשלה ואנשי הקואליציה למנוע את גזרת הגירוש, שעות ספורות לפני שהטרנספורט הראשון של יהודי בולגריה יחד עם יהודי תרקיה ומקדוניה, עמד לצאת אל עבר מחנות ההשמדה בפולין.

הנושא היחידי שהוא עדיין נתון במחלוקת בבולגריה ובקרב יהודי בולגריה בישראל, היא מה הייתה תרומתו של המלך בוריס השלישי להצלה? זה המלך, שכרת ברית עם גרמניה הנאצית ונתן את ידו לחוקים ולמדיניות האנטי-שמית האכזרית בבולגריה. מדיניות ששללה את הזכויות האזרחיות של היהודים, החרימה את רכושם ושלחה את הגברים בגיל העבודה לעבודות כפיה. אולם חטאו הגדול ביותר של בוריס, שעליו הוא ייזכר לדיראון עולם, הוא שילוחם למחנות ההשמדה בפולין של כל יהודי תרקיה ומקדוניה, חבלי הארץ ביוון וביוגוסלוויה שנכבשו ע"י הגרמנים וסופחו לבולגריה. אין ויכוח על כך שחיילים ושוטרים בולגרים תחת משטרו של המלך בוריס הוציאו אומללים אלה באישון לילה מבתיהם, ריכזו אותם במחסני טבק בחורף הבולגרי הקשה ובסוף חודש מרץ 1943 נשלחו בקרונות משא פתוחים, כמעט ללא מזון ומים, על ספינות רעועות על פני הדנובה ואחר כך ברכבות, היישר למחנה ההשמדה טרבלינקה.

בעבר, בשנים שלאחר המלחמה רווחה הדעה בקרב יהודי בולגריה שהמלך בוריס, הכל יכול, אף כי התעמר ביהודים בלחץ הגרמנים, הוא ורק הוא היה מסוגל להציל אותם מגורלם המר. הקומוניסטים ששלטו בבולגריה לאחר המלחמה, במשך למעלה מארבעים שנה, ניפצו מיתוס זה לרסיסים אך רבים מיהודי בולגריה התמידו באמונתם, בזכותו הגדולה של המלך להצלתם. היום כשהעובדות ההיסטריות ידועות ואין לערער עליהן, המיתוס בקשר לתרומתו של המלך להצלה התפוגג כמעט לחלוטין. עם זאת, ישנם עדיין חוגים לאומניים ופרו- מלוכניים בימין הקיצוני בבולגריה, שיש לו גם שלוחות בקרב מהגרים בולגרים מחוץ לבולגריה, שנאבקים עדיין להאדיר את שמו של המלך כמציל היהודים.

גם בישראל יש קומץ חוקרים הממשיכים להישבע בשמו של המלך בוריס ולפאר את תרומתו הגורלית להצלת יהודי בולגריה. הבולט בקבוצה זו הוא הפרופ' מיכאל בר-זהר, היסטוריון בעל שם, הביוגרף הראשון של מכונן המדינה דוד בן גוריון, חוקר וסופר פורה בתחומים רבים. בר-זוהר פרסם בשנת 1998 בארה"ב בשפה האנגלית ספר שכותרת המשנה שלו היא: "ההצלה ההרואית של יהודי בולגריה". זהו מחקר רציני המבוסס על תיעוד ארכיוני עשיר ומגוון וכתוב בצורה קליטה ומרתקת. אף שהוא מפרט את תרומתם החשובה של פשב והכנסייה בנושא ההצלה, נותן בר-זוהר למלך בוריס את מירב הקרדיט להצלת יהודי בולגריה. את ספרו הוא מסיים בקביעה פסקנית, שאין עליה עוררין: "פעולותיו של בוריס במארס (1943, הניסיון לגירוש יהודי בולגריה להשמדה מ.מ.) ובמאי (1943, גירוש יהודי סופיה לערי הספר מ.מ.) נבעו מצעדיהם של פשב, סטפן ועוד בולגרים אמיצים. לולא פעלו, היה גורלם של יהודי בולגריה נגזר. אולם האחריות הסופית הייתה של המלך, והחלטותיו הצילו את יהודי בולגריה"                (ההדגשה שלי מ.מ.)

שנה לאחר פרסום הספר באנגלית, יצא בשנת 1999 ספרו של בר-זוהר בעברית תחת הכותרת התמימה כביכול אך הפרובוקטיבית למדי עבור ציבור רחב של קוראים, בשם "הרכבות יצאו ריקות". כפי שקורה לא פעם, עורמת ההיסטוריה מנחיתה באופן אירוני מכת מחץ המנוגדת בעליל לכוונת היוצר וליצירתו. כך גם קרה שספרו של בר-זוהר. הכותרת הפרובוקטיבית של ספרו עוררה שדים רדומים מרבצם ובעקבותיהם קמה בארץ סערה רבתי, בתקשורת ובקרב דעת הקהל, לגבי חלקו של המלך בוריס בכל הקשור להשמדת יהודי תרקיה ומקדוניה ותרומתו, אם הייתה כזו, להצלת יהודי בולגריה.

מי שעורר את הסערה בקרב הציבור והתקשורת היו ניצולים ובני דור ההמשך של יוצאי תרקיה ומקדוניה. לדידם בוריס, הוא ולא אחר, הוא האחראי לרצח יקיריהם ולא יתכן שכותרת ספרו של בר-זוהר תכחיש את הפשע הנורא הזה, כאילו רכבות המשא שבהן נדחסו 11,348 קורבנות, שיצאו בפקודתו של המלך למחנות ההשמדה, היו כביכול ריקות מאדם. בסערת הוויכוח הציבורי סביב ספרו של בר-זוהר עלה לפתע גילוי חדש, שהיה ידוע אולי בעבר אך כמעט ונשכח, והוא שב"יער בולגריה", בהרי יהודה, מוצבת בין שאר האנדרטאות, מצבה המוקדשת למלך בוריס ועליה הכיתוב: "לזכר מלך בולגריה בוריס ה-III……. ורעייתו, המלכה יואנה, על פעולתם להצלת יהודי בולגריה בימי השואה הקודרים". גילוי זה הגביר עוד יותר את מאבק הניצולים ובני משפחות הנספים נגד הנצחת המלך בוריס ודרישתם להסיר ללא דיחוי את האנדרטה לזכרו.

הסערה הציבורית סביב נושא האנדרטאות לא שככה ימים רבים, גם לאחר שהקרן הקיימת לישראל הקימה ועדה ציבורית שתחליט, האם להסיר אותן מהיער. מדי יום הופיעו בכלי התקשורת ובעיקר בעיתונות היומית מאמרים ומכתבי קוראים רובם, בדרישה להסרת המצבה המוקדשת למלך. הועדה בראשות השופט משה בייסקי, וחבריה לובה אליאב ופרופ' דליה עופר החליטה לבסוף "להסיר ולסלק ממקומם את עמודי ההנצחה והזיכרון הקיימים" ולהציב במקומם אנדרטה אחת שתוקדש "לזכר 11,384 יהודי תרקיה ומקדוניה שנספו במחנה ההשמדה טרבלינקה ב-1943, ובחלקה השני תוקדש האנדרטה לזכר אצילי הנפש מבני העם הבולגרי אשר עמדו לצד היהודים מבני ארצם ונאבקו בהצלחה להצלתם בתקופת השואה – 1941-1943". אגב, חסידי המלך בישראל לקחו את המצבה שהוקדשה לו ושסולקה מהיער והעבירו אותה לסופיה בירת בולגריה. שם היא מוצבת היום בגן ציבורי במרכז העיר.

הצלת יהודי בולגריה בתקופת השואה הוא נכס חשוב ביותר במערך ההסברה וביחסי החוץ של ממשלות בולגריה, לדורותיהן. המאורע הייחודי שקרה בבולגריה במלחמת העולם השנייה, שאין דומה לו באירופה מפורסם ומופץ על ידה בכל דרך, בכל הזדמנות ובכל פורום רלוונטי ברחבי העולם. כתם אחריותה בשילוח יהודי תרקיה ומקדוניה אל מותם, אף שאינו מוכחש על ידה לחלוטין, דוהה בזוהר הבוהק של מעשה ההצלה. כמובן שיש כאן מקום לשאלה המתבקשת מעצמה: ממי בדיוק הצילה בולגריה את יהודיה? כאשר הפרלמנט הבולגרי הוא זה שחוקק את חוקי הגזע האנטישמים, הממשלה היא זו שיישמה אותם והיא גם זו שהכינה את שילוח היהודים למחנות ההשמדה.

כיום בולגריה, כמדינות רבות אחרות באירופה, נתונה אף היא במגמת ההתחזקות של הימין הקיצוני, הלאומנות הגזענית ושנאת הזרים. לאחרונה סערה התקשורת הבולגרית סביב השאלה האם להתיר את קיומם של מצעדים ברחבי בולגריה לזכרו של הגנרל כריסטו לוקוב, מייסד תנועת הלגיונרים הפשיסטית שרדפה את היהודים וערכה בהם פרעות אלימות. למרבית הפליאה, היו גם בישראל כאלה שתמכו בקיום המצעדים בבולגריה, לזכרו של צורר היהודים.

לנוכח התפתחויות אלה נשאלת השאלה האם המשך האדרת שמו של המלך בוריס השלישי, בבולגריה אך גם בישראל, המתואר כמציל היהודים (כאמור, ממי בדיוק?) אינה תורמת היום בעקיפין להתחזקות המגמות הלאומניות והאנטישמיות בבולגריה, להכחשת אחריותה לרדיפות היהודים בארצה, בימי המלחמה ולהשמדת יהודי תרקיה ומקדוניה?

אנו מחויבים היום בישראל, יותר מאי פעם, לצאת נגד מגמות אלה ולא להניח לגורמים המכחישים את אחריותם לרדיפת היהודים בבולגריה, לזקוף את ראשם ולעוות את האמת ההיסטורית, למען האינטרסים הפוליטיים שלהם.    

ד"ר משה מוסק, חוקר יהודי בולגריה. לשעבר, הממונה על ארכיון המדינה.

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.