רוברט ג'ראסי בעבר מילא את תפקיד נציג הג'וינט בבולגריה. היום, במקביל לתפקידו במועצה הדתית, הוא משמש כנציג הג'וינט בסרביה. רוברט – יליד בולגריה, הוא אחת מדמויות המפתח בקרב המנהיגות הנוכחית של יהדות בולגריה. כמי שמרכז את ההכנות והתכניות סביב חגיגות יובל המאה של בית הכנסת בסופיה, שיערכו בחודש ספטמבר ש.ז. הוא נתן לאחרונה ראיון לעורכת עיתון יהודי בולגריה "Evreiski vesti" – מיכאילינה פבלובה. רצ"ב תרגום הראיון לעברית:
אברייסקי ווסטי: יובל המאה של בית הכנסת בסופיה שיחול השנה. (2009) מהווה הזדמנות נאותה לעריכת חשבון נפש…
ר. ג'ראסי: קשה להאמין, אך תאריך החגיגות כבר מתדפק על הדלת. (ב- 9/9/1909 נחנך המבנה החדש של בית הכנסת המרכזי בסופיה – המערכת). לפני שנספר איך אנו מתכוננים לחג, ברצוני לחזור שנתיים אחורה, ולספר איך התחלנו בהכנות לאירוע.
משימתנו העיקרית שלוותה בהרבה דאגות ותקוות, הייתה, לסיים את שיקום המבנה בזמן. באוקטובר 2007 כתבנו למשרד התרבות ולאחר מכן ערכנו פגישות, ביחד עם מקסים בנבניסטי (ראש קהילת יהודי בולגריה – המערכת) עם שר התרבות, ראש הממשלה ונשיא המדינה. בפגישות אלה ביקשנו עזרה כספית לסיום שיקומו של בית הכנסת. לשמחתנו, שר התרבות סייע בידינו לקבל לצורך השיקום תמיכה ממשלתית בסך 430 אלף לבה (כ-215 אלף יורו – המערכת) מתקציב המשרד לתרבות. לאחר מכרז שנערך ע"י המשרד לתרבות, נבחרה חברה בעלת ניסיון רב בשיקום כנסיות ומבני תרבות. המדינה, באמצעות המשרד לתרבות ערכה פיקוח על הביצוע ואיכות השיקום הפנימי ופיקוח תקציבי. מקווים שתהליך השיקום יסתיים בסביבות חודש יולי. מצדנו, התחייבנו כלפי מוסדות המדינה שניקח על עצמנו את שיקום הגג שהיו בו נזילות רבות. לעניין זה קיבלנו תרומות המסתכמות בכ-100 אלף $ מקרן רוטשילד, ה- World Monument Fund ותרומה פרטית של משפחת גוגנהיים מפריז. לאחר חיפושים ארוכים אחר גוף המתמחה בתיקון גגות, אפשר לציין בסיפוק שהגג תוקן היטב ויישמר לעתיד.
החל מה-8 בינואר נבנתה בתוך בית הכנסת מערכת פיגומים לצורך השיקום הפנימי שיכלול גם את הקומה השנייה של האולם המרכזי (עזרת נשים – המערכת). כרגע קשה לומר אם חלק זה ישוקם, כי יש להחליף את רצפת העץ ולצערנו הוצאה זאת לא נלקחה בחשבון באומדן התקציבי.
בחגיגות יובל של בית הכנסת נחתום פרק חשוב מאד – שיקום מלא ומקיף של מבנה בית הכנסת, הבלתי רגיל ביופיו.
אברייסקי ווסטי: כיון שדיברנו על שיקום והתחלנו בגג, מה יהיה עם קומת המרתף?
ר. ג'ראסי: חלק זה של הבניין הוא חשוב ביותר. כבר מהיום הראשון הרגשתי שהמרתף ממש "בוכה" להפוך למוזיאון. לפני כמה שנים התחלנו לטפל בכך, הוכנו תכניות, אך הדברים נתקעו. למרות זאת, אני סבור שזהו המקום המתאים למוזיאון היהודי. ייתכן שמבנה אחר (מחוץ לבית הכנסת) יהיה גדול ומרשים יותר. אך אם המבקר במוזיאון יתחיל את סיורו בקומת המרתף ויסיים את הסיור בקומה העליונה של המוזיאון, חווית הביקור במוזיאון תהיה הרבה יותר חזקה. (המוזיאון במתכונת מאד מצומצמת שוכן היום בקומה השנייה של בית הכנסת – המערכת)
לאחרונה, בעקבות ההכנות לחגיגות של בית הכנסת, ערכנו דיונים בשאלה זאת. הייתי רוצה שלצורך ציון החגיגות נסדר קצת את המרתף, נכניס בו מספר מוצגים ונכין מצגת על המוזיאון העומד לקום במקום. הייתי רוצה שנכין ברושורים אותם נחלק לאורחינו הרבים מחו"ל שיבואו לחגיגות ונספר בהם על המוזיאון העתיד לקום במקום וכך נקווה שנמצא מקורות כספיים לתכנית. אני משוכנע שלמקום תהיה השפעה רגשית חזקה שתפתח את הלבבות וכך נמצא שותפים שיירתמו לפרוייקט. אם נצליח לממש גם תכנית זאת, כל הקומפלקס של בית הכנסת והמוזיאון יושלמו, ואוכל בלב שקט לצאת לגמלאות, שלם עם מה שעשיתי…
בדוח המקיף על פעולותינו ברצוני לציין עוד מפעל חשוב מאד בו התחלנו ב-2008 – בית הקברות (מדובר בבית הקברות היהודי של סופיה שעדיין בשימוש – המערכת). נדמה לי שהתוצאות מדברות בעד עצמן. פתרנו את בעיית ניקיון בית הקברות. השנה נטפל בעשבי הבר בחומרים כימיים כך שלא ימשיכו לגדול. ניקינו את הגן הקטן והמוזנח לפני בית הלוויות. אני מקווה שבאביב נשתול פרחים ומעתה תהיה בבית הקברות פינה נעימה בה יוכל אדם לשבת ברגיעה ולהתמסר לזיכרונותיו ומחשבותיו. נסיים את הפרגולה סביב הספסלים. אמנם הכספים לא הספיקו אך נמצא דרך כלשהי להשלמת המשימה. בעניין זה חייבים תודה לראש עירית Serdica שעזר לנו מאד בשיפוץ השטח סביב בית הלוויות. עלינו לגייס תקציב גם לשיפוץ בית הלוויות שמצבו הנוכחי עלוב ורעוע למדי, אך יש סולם עדיפויות לפיו כל דבר יעשה בעתו.
עד כאן – דיווח קצר על פעולותינו ב-2008. בהזדמנות זאת ברצוני להביע תודה לעובדי בית הכנסת, על עבודתם המסורה והכנת כל החגים שנערכו בבית הכנסת.
אברייסקי ווסטי: המועצה היהודית הדתית העליונה ואתה – כיו"ר שלה, נכנסים ל-2009 בהרגשת סיפוק גדולה על חגיגות היובל…ר. ג'ראסי: השגנו הרבה בשנים האחרונות, אך נותר עוד הרבה מה לעשות. הבעיה העיקרית שהייתה ונותרה הינה אבטחת האמצעים הדרושים. אנו אסירי תודה ל"שלום" (ארגון הגג של יהודי בולגריה – המערכת) ולג'וינט על עזרתם, המאפשרת תפעול יומיומי של בית הכנסת. אך השלמת שיקומו והמפעלים האחרים בהם אנו עוסקים מחייבים תקציבים נוספים.
נפרט את התכניות לחגיגות יובל ה-100 של בית הכנסת: התכניות שאפתניות מאד וכל יום צצים רעיונות חדשים. אם נגשים את כל הרעיונות נדמה לי שפרט לחגיגות, שום דבר נוסף לא יתרחש בבולגריה במשך שבוע החגיגות…
החגיגות יתחילו ב-6 בספטמבר (2009) יום א' הראשון של חודש ספטמבר שהוא לפי המסורת, יום התרבות היהודית באירופה. עדיין לא נבחר נושא עבור "הבית הפתוח" שיתקיים השנה. זה יהיה נושא שיעזור "לחמם" את אווירת החג של הימים הבאים.
ברצוני לציין נושא חשוב אותו העליתי בוועד לחגיגות, בו שותפים נציגי משרד נשיא המדינה, משרדי התרבות והאוצר, עירית סופיה וארגונים אחרים. חגיגות יובל המאה של בית הכנסת אינן חגיגות של הקהילה היהודית בלבד. מטרתנו היא למשוך אל בולגריה את תשומת לב התקשורת העולמית וסוכנויות הידיעות. בטוחני שנוכחותם של אח"מים רבים בבולגריה תרכז הרבה מאד תשומת הלב. נקווה שהדבר יתרום ליצירת תדמית חיובית למדינתנו וזאת על רקע חדשות לא כל כך חיוביות אצלנו לאחרונה. מורגש צורך בגישה חיובית יותר ואני בטוח שהחגיגות יתרמו לכך.
ביום הראשון לחגיגות – יום ב' ה-7 בספטמבר, תתקיים תערוכה של אמנים יהודים מבולגריה. יוצגו יצירות של אמנות קלאסית ומודרנית. נשקלת אפשרות לחבר תערוכה זאת עם חגיגות 130 שנה להכרזת סופיה כבירת המדינה. התערוכה תתקיים בגלריה העירונית לאומנות, או בגלריה לאומנים זרים. עולה השאלה: ומה לגבי תרומת הבמאים, המוסיקאים והשחקנים שלנו לתרבות הבולגרית… אך בזמן כה קצר לא נוכל להרים גם משימה זאת.
ביום השני לחגיגות – יום ג' ה-8 בספטמבר, יתקיים קונצרט סימפוני שיציין את תחילת החלק הרשמי של החגיגות. מקסים אשכנזי קיבל על עצמו את הפקת הקונצרט. כמובן שכל בני המשפחות אשכנזי ופנטלאב (Panteleev) ישתתפו כמבצעים בקונצרט. אורחנו יהיה רוברט מקס, נגן צ'לו ידוע מלונדון ובן של חברים טובים מה-WJR (World Jewish Relief – ארגון צדקה של יהודי בריטניה הפועל מחוץ לגבולות בריטניה וישראל – המערכת). כל הנגנים שישתתפו בקונצרט לא יקבלו שכר תמורת נגינתם. ישנם רעיונות לגבי מלחינים יהודיים שיצירותיהם ינוגנו, אך אנו שומרים זאת בסוד כדי שיהיה גם יסוד של הפתעה. אני מאד מרוצה מהשתתפות תזמורת בית הספר למוזיקה בקונצרט. ישנה סמליות רבה בחיבור בין הנעורים וההיסטוריה. הצעירים יטלו חלק פעיל בחגיגות היובל של בית הכנסת.
למחרת, יום ד' ה-9 בספטמבר, יתקיימו החגיגות עצמן. (חנוכת בית הכנסת בסופיה התקיימה ב-9 בספטמבר 1909 בנוכחות מלך בולגריה, פרדיננד ואשתו אלאונורה – המערכת). אורחי הכבוד מחו"ל יתקבלו ע"י נשיא המדינה בשעות אחה"צ המוקדמות. לאחר מכן יעבור הקהל לבית הכנסת ובשעה 18:00 או 19:00 יתקיים הטקס הרשמי. יש לנו רעיונות מעניינים לגבי מבנה הטקס. אני מקווה שנוכל לשחזר את טקס חנוכת בית הכנסת, כפי שהתקיים לפני 100 שנה. לאחר מכן נעבור ל"בית שלום" (בית העם או בעגת יהודי סופה – Betam. המערכת). הבניין יהיה פתוח כולו, כדי לקבל את כל אורחינו. לאחר הנאומים בבית הכנסת מתוכנן קונצרט שיימשך כ-20 דקות, בו תנוגן מוסיקה בעלת סגנון יהודי דתי או ספרדי, או שניהם.
ליום ה' ה-10 בספטמבר נקבעה אסיפה גדולה בה הנושא העיקרי יהיה תפקידה של הכנסייה הפרבוסלאבית הבולגרית בהצלת יהודי בולגריה. נושא שני: בולגריה, כמודל לסובלנות ודו-קיום בשלום בין בני כל הדתות. האסיפה תתקיים באוניברסיטת סופיה, תחת חסות הקרן ההולנדית והאוניברסיטה. חבריי מהמועצה הלאומית של בני הדתות השונות בבולגריה (מועצה שהוקמה לאחרונה) מודעים לקיום האסיפה וישתתפו בה עם נציגים רבים. עלי לציין בסיפוק את הכבוד ההדדי ושיתוף הפעולה הטוב הקיימים בין חברי המועצה. שמתם לב לנוכחותם בחג החנוכה בבית הכנסת, אנחנו השתתפנו ב"Bairyam" שלהם (שם תורכי לאחד החגים המוסלמיים – המערכת). כעת אנו עתידים להיפגש עם הקטולים. גם הכנסייה הפרבוסלאבית הבולגרית צפויה להצטרף למועצה ובכך תגבר התהודה הציבורית של עבודתה. יש לנו רעיונות מעניינים על עבודה עם נוער ונשים ואין בינינו חילוקי דעות בתחומים אלה. בהמשך אותו יום יתקיים קונצרט גדול של מוסיקה ישראלית וספרדית ואנו עורכים חיפוש אחר זמר/זמרת ידוע(ה). למעשה אנו עורכים חיפוש אחר כוכב פופ שימשוך את הנוער בסופיה לקונצרט באולם מס' 1 ב-NDK (מרכז התרבות הגדול של סופיה – המערכת). שני שמות באים בחשבון, אך עדיין מוקדם להזכירם כי עוד לא סוכם שום דבר.
ביום ו' ה-11 בספטמבר נקיים תערוכה במוזיאון היהודי. היא תוקדש למסורת ומורשת יהודי בולגריה. במקביל תתקיים תערוכה של אדוארד סירוטה. בתערוכה יוצגו חומרים של Centropa Foundation (קרן זאת שאדוארד סירוטה הוא המנכ"ל שלה היא ארגון שמושבו בווינה, העוסק באיסוף חומר תיעודי על יהודי מרכז אירופה וארצות הבלקן. יש להם חומרים מעניינים על יהודי בולגריה – המערכת).
תכנית האירועים כוללת בסך הכל ארבע תערוכות, שני קונצרטים וטקס חגיגי מרכזי. שגרירות ישראל ואיחוד עולי בולגריה הביעו רצון גדול להשתתף בטקס החגיגי. אנו מצפים מהם עזרה כספית וחומרי ארכיון הקשורים לבית הכנסת. נהיה מאושרים אם נצליח להוציא מהמוזיאונים בישראל את הדגלים המקוריים של מכבי וארגונים ספורטיביים אחרים שהשתתפו בטקס חנוכת בית הכנסת לפני 100 שנה ואשר הוצאו מבולגריה בשנת 1949.
קיים צורך לפרסם עד כמה שניתן את האירוע בחו"ל כי להרבה אנשים החיים בחו"ל, קשר נפשי חזק עם בית הכנסת. אנו מקבלים הודעות מאנשים שבר המצווה או חתונתם התקיימו בבית הכנסת ורבים מהם מבקשים להשתתף בטקס. אנו בטוחים שבית הכנסת צר מלהכיל את כל המבקשים להשתתף בטקס המרכזי. נבדקת האפשרות להקרין את הטקס בחצר בית הכנסת ובבית שלום (בית העם – המערכת).
כפי שאמרתי, התכנית מאד שאפתנית. הצוות המכין יהיה הרבה יותר גדול ואנו נחלק את המשימות בינינו. דרוש תאום רב. דרושים לנו כספים נוספים. קיבלנו 10,000 יורו מהקרן ההולנדית לטקס עצמו, אך סכום זה הוא כטיפה בים. דרושים תקציבים נוספים להכנת התערוכות, לאולמות, לאומנים שנצטרך לשלם להם. יש לי רעיון להפיק צילומים מאחד הספרים הנדירים שנשמר בגנזך המדינה שיחולק כשי לאורחינו. אנו רוצים להפיק בול מיוחד ומעטפת דואר עם חותמת יום הוצאת הבול. או מדליה שנושאה יהיה יובל המאה של בית הכנסת. נוסף על כך, עובדים על סרט תעודה על בית הכנסת. שנת 2009 היא גם שנת יובל לספרייה היהודית ולהולדתו של המלחין פאנצ'ו וולדיגרוב (אולי המלחין הבולגרי החשוב ביותר, שמוצאו יהודי ושאינו בחיים – המערכת).
הרבה חגיגות יובל והרבה עבודה. ברצוני להודות באופן אישי למקסים בנבניסטי על ההתחייבויות שלקח על עצמו ותמיכתו בחגיגות אלה. אני מאמין שבכוחות משותפים נפיק אירוע בלתי נשכח לכל הקהילה היהודית.