ב"מלחמת המולדת" נטלו חלק גם היהודים תושבי בולגריה – אזרחי המדינה. אוכלוסיית בולגריה באותה עת מנתה כ-7 מיליון נפש ואילו הקהילה היהודית בגבולות בולגריה – 49 אלף נפש. לשורות הצבא גויסו יהודים מכמה קבוצות: חייבי גיוס חובה ומתנדבים, ביניהם בלטו: פרטיזנים לשעבר, אסירים פוליטיים של המשטר הקודם ששוחררו ממאסרם ומתנדבים אחרים.
לאחר השתלטות המפלגה הקומוניסטית על הצבא הבולגרי, מונו 250 קומיסארים פוליטיים, לפי הדגם המקובל בצבא הסובייטי (בו כונו פוליטרוקים). הקומיסארים שכונו "עוזרי מפקדים", היו בד"כ חברי המפלגה הקומוניסטית ותפקידם היה לשמור על נאמנות הצבא למפלגה. המפלגה הקומוניסטית הבולגרית נתנה אימון רב ביהודים ומתוך כלל 250 הפוליטרוקים, 20 היו יהודים, כלומר 8%, בעוד שאחוז היהודים באוכלוסיה היה 0.7% בלבד.
לפי נתונים בשנתון 1984 של ארגון יהודי בולגריה בשפה הבולגרית ("Godishnik"), ב"מלחמת המולדת" נפלו 57 יהודים בכל הדרגות. מספר היהודים שנטלו חלק במלחמה נאמד בכ-2,000 חיילים. כותב שורות אלו מטיל ספק במספר זה מכמה סיבות: א. קשה לגייס מספר כה גבוה מתוך אוכלוסיה של 49 אלף נפש; ב. יהודים חייבי גיוס לא עברו הכשרה צבאית בתקופת המשטר הנאצי ולכן קבלו פטור. למרות זאת, ידוע על מספר לא קטן של מקרים בהם צעירים יהודים התנדבו לצבא, כדי שתינתן להם ההזדמנות להילחם בגרמנים, חרף העובדה שלא שהייתה להם כל הכשרה צבאית ואחדים מהם אף שילמו בחייהם; ג. אחוז הנופלים מבין כלל הלוחמים בצבא הבולגרי הגיע ל- 13%. אם נניח שאחוז הנופלים בקרב הלוחמים היהודים היה דומה לאחוז הנופלים בכלל הצבא, בחישוב פשוט נגיע למסקנה ש-57 חללים יהודים ב"מלחמת המולדת" (מספר נכון כנראה) יכלו לבוא מקרב קרוב ל-800 לוחמים יהודים בסך הכל. ייתכן שהמספר 2,000 לוחמים יהודים (לפי "Godishnik") נובע משאיפה להגזים במספר היהודים בצבא, כדי להוכיח נאמנות למשטר.
המאמר בשנתון 1984 של ארגון יהודי בולגריה (ראה לעיל) נכתב ע"י יוסף הלל, מפקד גבוה בארגון הפרטיזנים בתקופת ההתנגדות המזוינת למשטר הפשיסטי, ובעל דרגת פולקובניק (המקבילה לאלוף משנה בצה"ל) בצבא הבולגרי שלחם נגד הגרמנים בתקופה 1945-1944. השנתון נתקבל מבולגריה בעזרת יוסף הלל ומנהל המוזיאון היהודי בסופיה וולאדימיר פואנובסקי.
בצילומים למטה: רשימת שמות כל הנופלים ב"מלחמת המולדת" כולל פרטים על כל חלל: תאריך הולדתו, מקום הולדתו, תאריך נפילתו, מקום נפילתו, יחידתו הצבאית, תפקידו בצבא ופרטים משלימים. באותם מקרים שחסרים חלק מהפרטים, הם לא נמצאו ברשימה המקורית.