fbpx
בית הכנסת ביאמבול
בית הכנסת ביאמבול | צילום: מתוך ויקיפדיה

משפט עלילת דם ביאמבול

עם הכרזת עצמאותה של בולגריה בשנת 1878 הפכו היהודים שעיר לעזאזל למאות השנים של דיכוי טורקי. האנטישמיות הבולגרית באותה תקופה מיוחסת בעיקר למעמד המיוחס ממנו נהנו היהודים תחת השלטון התורכי. כתוצאה, בארבעת העשורים שלאחר השחרור, היו היהודים נתונים למעשי זוועה שהכריחו אותם לעזוב את הערים ניקופול, וידין, יאמבול, קזנלאק וסטארה-זגורה, ולעבור לערים אחרות בבולגריה או בטורקיה. היו עשרות מהומות אלימות בעקבות עלילות דם; ובשתי עיירות, ווראטצה (1891) וימבול (1899), הובילו עלילות הדם לכתבי אישום ברצח וחטיפה, בהתאמה. יהודים הועמדו למשפט וזוכו.

עתה, אנסה לשחזר את עלילת הדם ביָאמבּוֹל. קוראים מעוניינים ימצאו תיאור מפורט יותר של האירועים במאמר שפרסמתי[2]. מקורות המידע העיקריים שלי היו פרסומים ב "Bulletin de l’Alliance Israëlite Universelle" [3] ובעיתונים בולגריים בשנים 1891-1893; כתב יד בן שישה עמודים שחובר ע"י אדם לא ידוע אותו מצאתי בספריית יד ושם בירושלים; וכמובן, פרסומים על תולדות יהודי בולגריה בספרות העברית.[4]   מטרותיה של הרשימה הן ראשית, לתאר בקצרה את גל האנטישמיות בבולגריה באותה תקופה ואת האירוע, ולתקן אי-דיוקים בתיאוריו הקודמים.

הרקע: האנטישמיות בבולגריה, 1878-1918

ברשימתי הקודמת, אבחנתי בין "אנטישמיות ספוראדית", "אנטישמיות עממית"  ו"אנטישמיות ממלכתית (פוליטית)". הדגשתי כי גל האנטישמיות בבולגריה בשנים 1878-1918 התרחש למרות ששנה לאחר קבלת עצמאותה, אימצה בולגריה את אחת החוקות המתקדמות ביותר באירופה באותה עת. החוקה הבטיחה שוויון והגנה על המיעוטים. לא הייתה אנטישמיות ממלכתית (פוליטית). הממשלה הקפידה על נורמות משפטיות והמשטרה הגנה על יהודים מאספסוף. עם זאת  הייתה אנטישמיות עממית, וגם לעיתונות היו עמדות מעורבות כלפי יהודים.

מחד, העיתונים חזרו שוב ושוב על תמיכתם בחוקה שהעניקה שוויון זכויות למיעוטים.  ב-1891 פרסם העיתון "בָּלְקָנְסקָה זוֹרָה" מאמר שגינה את הקריאה של עיתון רוסי לדכא את היהודים כדי "להגן על התרבות הנוצרית מפני ההשפעה ההרסנית של השבט השמי". העיתון "בלקנסקה זורה" ציין כי קריאה זו אינה מוסרית, וכי "השבט השמי" המפוזר אינו מהווה איום על התרבות הרוסית האדירה. ב- 1893 ביטא העיתון סְווֹבּוֹדָה גם הוא את תמיכתו בחוקה ודחה את סדר היום האנטישמי של כתב העת "בולגריה ללא יהודים".  

מאידך גיסא, ב- 1892 פרסמה "בלקנסקה זורה" שורה של מאמרים שכותרתם "האם היהודים מסוכנים לנו?" המחבר טען כי אף עם אחר לא נרדף באותה מידה כמו היהודים; עם זאת, אף עם אחר לא הוליד כל כך הרבה אנשים בולטים. כשם שיהודים הם בעלי מאפיינים פיזיים ייחודיים, מאפשרים את זיהויים המידי (!!), כך הם פיתחו תכונות פסיכולוגיות טיפוסיות כדי לשרוד. תכונות אלה הן חריצות, היעדר אלכוהוליזם ופריצות, חשיבה מעשית, סולידריות ועזרה הדדית, וכמו כן, גם תועלתנות, צבירת עושר וניצול של אחרים, למשל על ידי פשיטות רגל כוזבות. המחבר הסיק כי בעוד שהם אינם פוגעים במדינות בעלות מסורת תרבותית חזקה, היהודים מהווים איום על מדינות הבלקן בעלות "תרבות חלשה, סולידריות ירודה ויוזמה חלשה". ב-1894 פרסם אותו כותב בעיתון "סוובודה" מאמר בשם "מחלה חברתית מסוכנת". הוא שלל את "הרעיונות האבסורדיים והאידיאלים הבלתי ניתנים להשגה" של הסוציאל-דמוקרטים שמסכנים את האנושות על ידי שלילת  הדת, ערכי משפחה, חוק וסמכות. הוא גם טען כי רק צעד קטן מפריד בין סוציאליזם לאנרכיה; כי בחזית הסוציאליזם נמצאים היהודים שקידמו ניהיליזם כדי לשלוט באירופה, וכי היהודים הם "אש כלכלית הממיסה את הכלכלה של אנשים אחרים".

באותן השנים התפשטו עלילות הדם גם באירופה, ובשישה מקרים הן הובילו לתביעות בבתי משפט. ב-5 מהן (בהונגריה, גאורגיה, אוקראינה ושניים בגרמניה) הסתיימו בזיכוי. השישית הייתה בשנת 1899 באוסטריה. הנאשם הורשע ברצח של נערה בת 19. גזר-דין המוות הומתק למאסר עולם, וב-1916 שוחרר, אך לא זוכה. לאחר מלחמת העולם הראשונה, יהודי מרכז אירופה נתפסו כזרים; האנטישמיות הפכה לחצי רשמית במדינות החדשות; ועם עליית היטלר לשלטון, היא הפכה לדוקטרינה פוליטית.

האירוע

ב -1898 דיווח Bulletin de l’Alliance Israelite Universelle"" כי ב-24  במארס באותה השנה, סיפרה ילדה בת 11 מהעיר יָאמְבּוֹל למורה שלה, שבדרכה לבית הספר ניסו יהודים לחטוף אותה. היא חולצה על ידי עובר אורח נוצרי. המורה הודיע למשטרה .למחרת תקף אספסוף את בית הכנסת, ובאותו לילה שמרה המשטרה על בתי היהודים על מנת למנוע אלימות. בכור משה בסן ובכור ישעיה שישדג'י, שהילדה הצביעה על בתיהם, נעצרו. המשטרה מצאה בבתיהם בגדים בצבע שתואר על ידי הילדה, וזה הוביל לכתב אישום.

הדף האנונימי בן ששת העמודים שמצאתי ביד ושם הוא העתק של כתב האישום. הוא נושא את התאריך 28 במאי 1898; עם זאת, הכתיב מעיד כי נכתב לאחר 1945, כאשר הכתיב הבולגרי עודכן לכתיב הנוכחי. וזה תוכנו:


"ב-24 במארס 1898, דיווח מנהל בית הספר על כך שבאותו בוקר התלמידה מריה טודורובה ספרה כי בעת שהלכה ליד בית הכנסת, נתפסה על ידי יהודי שניסה לקחתה לביתו. היא החלה לבכות, וחולצה על ידי עובר אורח בולגרי. חקירות שנערכו לאחר מכן זיהו את החוטף … כבכור ישעיה שישדג'י … [חסר דף אחד]. 

" איבן ווסילב העיד כי ביום שני בבוקר, בעודו בדרך לכרם שלו, ראה מול ביתו של בכור ישעיה שישדג'י כמה יהודים … ונערה בולגריה שבקושי נשמה. אחד מהם ניסה להוביל את הילדה לביתו. איבן צעק ליהודים שיפסיקו לענות את הילדה, והם התפזרו .העד לא זיהה איש מהם משום שראה רק את גבם.  עם זאת, הוא חושב שהם התכוונו לפגוע בילדה … כי שמע שיהודים משתמשים בדם נוצרי לטקסים שלהם.  איבן טודורוב (עד אחר) העיד כי ביום שני, עבר ליד בית הכנסת והבחין בשני יהודים שהתווכחו עם איוון ווסילב. הוא שמע עלבונות ביהודים ואחר כך שמע שהם ניסו לחטוף את בתו של טודור איבנוב.

"התובע של בית המשפט המחוזי של העיר סליבן סיכם כי:

1.    עדויותיהם של הקורבן (מריה טודורובה) איבן ווסילב ואיבן טודורוב מראות כי ב-24 במארס השנה תקף יהודי את מריה בחזית ביתו של סולומון, וניסה לחטוף אותה.

2.    הדמיון בין תיאור הבגדים של החוטף לבין הבגדים שנמצאו בביתו מוביל למסקנה כי היהודי שניסה לחטוף את הנערה היה בכור ישעיה שישדגי, סוחר המתגורר בימבול.

3.     החקירה לא הצליחה לקבוע את המניע לפשע זה. עם זאת, בהתחשב בנסיבות, הכוונה הפלילית ברורה.

4.    מעשה זה מפר את סעיף 292 לחוק העונשין, ובכור ישעיה שישדג'י, יהודי בן 39 מאידירנה, המתגורר בימבול, סוחר, יודע קרוא וכתוב, מואשם בבית המשפט בסליבן בחטיפת הילדה מריה טודורובה, בת 11 שנה מימבול."

חתום: וולצ'ב (תובע)

המשפט נערך בבורגס (ולא בסליבן) באוקטובר 1899. התהליך ותוצאותיו דווחו באותה שנה בעיתונים.  העיתון הצרפתי L'Echo Sioniste דיווח כי בית המשפט שמע את התביעה נגד בכור ישעיה שישדג'י. התובע והקהל נדרשו לסדר שוב ושוב. שישדג'י נמצא אשם בחטיפה ונידון לשלושה חודשי מאסר. הנאשם הגיש ערעור לבית המשפט העליון בפלובדיב.

העיתון הבולגרי "מבשר השלום" (Мироносец) דיווח כי בית המשפט המחוזי של בורגס שמע את תיק של בכור ישעיה שישדג'י שהואשם בחטיפה למטרות דתיות ילדה בת 13 (לא בת 11). התובע, מילנוב (לא וולצ'ב) קבע כי יהודים משתמשים בדם למטרות פולחן; כי הם סוחרי נשים וילדים; שסרסורים הם בעיקר יהודים; וכי הם צוברים הון עצום. הוא ביקש להטיל את העונש הכבד ביותר על בכור ישעיה שישדג'י, והזכיר משפט דומה באוסטריה שמצא את הנאשם אשם ברצח פולחני ונידון למוות.  פרקליט ההגנה היה עורך הדין רפטוב. בית המשפט מצא את שישידג'י אשם בניסיון לרסן ילדה שזרקה אבנים וצעקה עלבונות ביהודים ודן אותו לשלושה חודשי מאסר.

ה – Bulletin de l’Alliance Israelite Universelle דיווח כי בית המשפט של בורגס שמע עדויות סותרות שלא היו תואמות גם את אלה שהוצגו במהלך החקירה בימבול. במהלך המשפט, התובע ביטא את עוינותו כלפי הנאשמים והיהודים. הוא דרש עונש מאסר של ארבע שנים. פסק הדין היה:

"בית המשפט מוצא את בכור ישעיה שישדג'י אשם כי ב-24 במארס 1898, בין 6 ל -7 בבוקר, ניסה לחטוף בכוח את הנערה מאריה טודורובה, בת 13, אך מסיבות שלא היו בשליטתו, הוא לא היה מסוגל לבצע את החטיפה. הוא נידון לשלושה חודשי מאסר … עונש זה מצטמצם בשליש, כך שהוא חייב להישאר בכלא למשך חודשיים ולשלם לאוצר המדינה את הוצאות המשפט. פסק דין זה אינו סופי, שכן יש לו זכות לערער בבית המשפט בפלובדיב תוך שבועיים ".

הערעור בבית המשפט בפלובדיב התקיים ב-26 במארס 1903 ותואר באותה שנה ב-  Bulletin de l'Alliance Israel Universelle .   בית המשפט קבע ששימוש פולחני בדם מעולם לא הוכח ולכן הגדיר מחדש את ההאשמות כניסיון חטיפה, במקום נסין לרצח. בית המשפט ציין כי בזמן אמת, ביום החטיפה, העד איבן טודורוב התייחס לאירוע בזלזול באומרו: "אנחנו רבים כבר מהבוקר". מריה לא סיפרה לאמה על כך. העד איבן ואסילב לא סיפר לטודורוב שהוא (ואסילב) חילץ נערה מחטיפתם של היהודים.

בית המשפט הגיע למסקנה כי האירוע היה מעשה קונדס של מריה, וכי גם לו היה ניסיון חטיפה, לא הייתה שום עדות כי שישדג'י אשם. מריה לא זיהתה את שישדג'י מיד לאחר האירוע, אלא רק כעבור יומיים; היא גם לא זכרה בחקירתה הראשונה את צבע הבגדים של התוקף שלה. כתוצאה מכך, בית המשפט של פלובדיב זיכה את הנאשם, וקבע כי הוצאות המשפט יכוסו על ידי אוצר המדינה.

אי-דיוקים בתיאורים קודמים של האירוע

הדיווחים שהזכרתי, אינם עולים בקנה אחד עם הטענה בספר "יהדות בולגריה" (כרך 10 מתוך "אנציקלופדיה של גלויות", 1967) כי בית המשפט בבורגס גזר על בכור ישעיה שישדג'י מאסר עולם ושהוא נשאר בכלא עד הזיכוי בבית המשפט בפלובדיב בשנת 1903. הטענה מבוססת על ציטוטים מתוך עיתונים בלאדינו מ-1900, אותם לא הצלחתי לאתר. אין לי הסבר לפער בין הממצאים שלי לבין הטענה בספר "יהדות בולגריה".

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.