fbpx
צילום: באדיבות אוסף קומפורטי על יהדות בולגריה

יהודי בולגריה בהתיישבות בארץ ישראל

בשלהי המאה ה-19 צצו בערים שונות בבולגריה ארגוני יהודים, שמטרתם הייתה לעודד עלייה והתיישבות בארץ ישראל (א"י). ארגונים אלה נוסדו בהשפעת תנועת "חיבת ציון" ברוסיה וכביטוי גובר בקרב יהודי בולגריה לשאיפה להתחדשות הקיום הלאומי היהודי בארץ האבות. גם להשגת עצמאותה הלאומית של בולגריה ושחרורה מן העול התורכי, הייתה השפעה על ההתעוררות לעלייה ולהתיישבות בארץ.

החל משנת 1882 ואילך הוקמו ארגונים להתיישבות בא"י בערים רבות, ביניהן: סופיה, פלובדיב, פאזארג'יק, רוסה, פלבן, וידין ועוד. הם נקראו בשמות שונים: "עזרת אחים", "שלום וברכה", "אהבת ציון", "אגודת אחים לישוב א"י ועוד. חברי הקבוצות תרמו כספים וגייסו תרומות, שנועדו לסייע להם לעלות ולרכוש אדמה להתיישבות בארץ. יהודים בודדים וגם קבוצות קטנות עלו לארץ בסוף המאה ה-19, התיישבו וניסו להיאחז בקרקע, אך נכנעו למחסור במים, למחלות, לפגעי האקלים, לבדידות  ולתנאים הקשים ששררו בארץ בשלהי השלטון התורכי ושבו לבולגריה. אחרים התעקשו ותוך קורבנות ומאמץ רב, זכו להקים יישובים, שחלקם מתקיימים עד היום.  

נציין להלן כמה מן היישובים שהוקמו על ידי עולים מבולגריה, חלקם יחד עם עולים מארצות אחרות:

1895 – ההתיישבות בחורן

הניסיון הראשון של יהודים מבולגריה להתיישב בארץ נעשה בשנת 1895 כאשר כמה משפחות מבולגריה הצטרפו לעולים מרומניה והקימו כ-10 נקודות אחיזה בחורן, לא הרחק מרמת הגולן של היום. בעזרת הברון רוטשילד נרכשו כ-150 אלף דונם, נקנה ציוד והחל עיבוד האדמה וסידור מגורים זמניים. ברם, היבולים הדלים והרעב, הקדחת שהפילה חללים רבים בקרב המבוגרים והילדים, העדר עזרה רפואית, הריחוק מן המושבות האחרות בארץ, התנכלות השלטון התורכי שדרש שוחד רב וכן הגנבות וההתקפות של הבדווים, כל אלה שברו את רוחם ובריאותם של המתיישבים. בעקבות צו גירוש מצד השלטון התורכי ובהוראת פקידי הברון, נטשו המתיישבים את המושבה, עברו לראש פינה ולאחר חמש שנים התיישבו ביבנאל.

1895 – המושבה הר טוב  

שליחיה של "אגודת אחים ליישוב א"י מבולגריה הגיעו לארץ בראשית 1895, רכשו את אדמת ערטוף ובחג החנוכה אותה שנה עלו 12 המשפחות הראשונות מבין 60 הרשומות לעלייה והתיישבו במקום. אליעזר בן-יהודה הציע שהמושבה תקרא בשם הר-טוב.

תנאי המחייה והמגורים בשטח ההררי היו קשים ביותר. השלטון התורכי התנכל למתיישבים, הברון רוטשילד לא סייע, והחקלאות הכזיבה. המתיישבים התפרנסו בקושי מייצור גבינות מחלב עיזים ומייבוש פרחים ליצוא. במשך הזמן הוקמה טחנת קמח, בית-בד וכבשן לייצור סיד. בשנת 1929 תקפו ערביי הסביבה את המושבה, התושבים התפנו ברכבת לתל-אביב והמושבה הועלתה באש.

כעבור שנה חזרו חלק מן המשפחות והמושבה שוקמה והתפתחה מבחינה כלכלית. ערב מלחמת העצמאות רבו ההתקפות על הר-טוב ועל התחבורה אל המושבה. היישוב היה מבודד ולא ניתן היה להגם עליו. לאחר נפילת לוחמי מחלקת הל"ה בקרב בדרך לגוש עציון, ונפילת הגוש עצמו, נאלצה מפקדת "ההגנה" בלילה שלאחר הכרזת המדינה, לפנות את התושבים במשא רגלי מאובטח.

המושבה הר-טוב לא קמה מחדש ועל אדמתה הוקם מושב נוחם ואיזור התעשייה של בית שמש.
   

1929 – המושב בית חנן

המושב בית חנן הוקם בשנת 1929 כמושב עובדים ולא כמושבה והיה היישוב הראשון לאחר מאורעות תרפ"ט. הקמתו הייתה יוזמה של ההסתדרות הציונית בבולגריה. המתיישבים נבחרו בקפידה מבין מועמדים רבים והמושב זכה לסיוע והדרכה מצד מוסדות היישוב והסתדרות העבדים. המתיישבים בנו בתי מגורים, בית ספר ומוסדות ציבור, פיתחו ענפי חקלאות רבים ומגוונים והיטיבו לפתח חיי תרבות וחברה. לימים היו למורי הדרך והמסייעים למושבים של עולים מבולגריה באזור: גאליה וכפר הנגיד.
 

1932 – קיבוץ מעברות

הוקם בעמק חפר על ידי חלוצים מתנועת השומר הצעיר מרומניה ומבולגריה. הגרעין הבולגרי שהיה בין מקימי קיבוץ מעברות כלל את הדור הראשון של בוגרי תנועת השומר הצעיר בבולגריה. ביו חבריו הידועים יותר: המחנך דב אסא, המלחין נסים נסימוב, שליחי התנועה אליעזר ארדיטי ואליהו דניאל, פעיל העלייה הבלתי לגלית שרלו אשכנזי ועוד. מעברות הוא בין הקיבוצים הוותיקים בעמק חפר ואחד המבוססים בו.

1936 – מושב שיתופי כפר חיטים

היישוב הוקם במתכונת ישובי "חומה ומגדל" על ידי קבוצת עולים מבולגריה ובראשה חיים קריספין.

1945 – מושב בית הלוי

המושב הוקם על ידי עולים מארצות הבלקן ובכללם מבולגריה, ונקרא על שמו של המשורר יהודה הלוי, מגדולי היוצרים וההוגים היהודים בימי הביניים.

1946 – אורים

קבוצת אורים הוקמה במבצע עליית 11 היישובים בנגב הצפוני באוקטובר 1946. הגרעין המייסד היה מורכב מחניכי "גורדוניה" ו"מכבי הצעיר" שעלו מבולגריה. עקב הקשיים בפיתוח המשקי במקום, עברו המתיישבים הצעירים כעבור שנתיים לאזור הסמוך לקיבוץ צאלים. הקיבוץ מתבסס היום על שילוב ענפי חקלאות ותעשייה.

1948 – גאליה

מושב עובדים שנוסד על ידי עולים מבולגריה מיד לאחר עלייתם לארץ. פיתחו ענפי חקלאות משותפים ופרטיים והרחיבו את האוכלוסייה על ידי הדור הצעיר.

1949 – כפר הנגיד

מושב עובדים שהוקם על ידי עולים מבולגריה, שנה לאחר הקמת המדינה.

נוסף לקיבוצים ולמושבים שנוסדו על ידי עולים מבולגריה, הצטרפו מאות מבוגרי תנועות הנוער וחברות הנוער מבולגריה לקיבוצים בכל רחבי הארץ, ביניהם:

מסילות, עין שמר, עין החורש, רשפים, הזורע, גת, חצור, משמר העמק, רבדים, יד מרדכי, יקום, המעפיל, שמיר, עברון, גניגר, איל (ראשיתו בנקודה דרדרה, בגדה המזרחית של אגם החולה, שהדף את התקפת הסורים במלחמת העצמאות, אך נאלץ לעזוב מפאת הנסיבות הביטחוניות והכלכליות במקום המבודד, למקום חדש מול קלקיליה).  

יישובים אלה ואחרים קבעו את שטחה המעובד של המדינה וקיימו את השמירה על גבולותיה.

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.