fbpx
האוניה בולגריה | מתוך אתר "כולנו בולגרים"
האוניה בולגריה | מתוך אתר "כולנו בולגרים"

העלייה הגדולה מבולגריה לפני, בזמן, ואחרי הקמת המדינה

העליה מבולגריה לישראל בשנים 1944-1952 | מקור הנתונים: "מארץ הולדת למולדת" מאת ד"ר שלמה שאלתיאל וזכרונות אישיים של הכותב

האוניה "בולגריה":
בקרב יהודי בולגריה אוניה זאת מעוררת ענין מיוחד, מאחר וכמחצית העולים מבולגריה בתקופת העליה הגדולה בין ינואר 1948 למאי 1949 עלו באמצעותה. האוניה נבנתה בשנת 1945 במספנה בריטית בעיר הנמל Sunderland. להלן תיאור נתוניה הכלליים: אונית משא בנפח – 7,350 טון, המונעת ע"י מנוע קיטור (2,074 כ"ס), מהירותה 11.5 קשר (21 קמ"ש), אורכה – 122 מ', רוחבה – 17 מ', והשוקע שלה – 7 מ'.

ביולי 1946 נרכשה האוניה ע"י חברת ספנות נורבגית וכעבור שנה בדיוק – ב-1 ביולי 1947 רכשה ממשלת בולגריה את האוניה ב-1.3 מליון דולר וקראה לה בשם "בולגריה". לקברניט האוניה נבחר אחד הקצינים הימיים הותיקים ובעלי המוניטין בבולגריה – Dimitur Furnadjiev, שקיבל את הפיקוד על האוניה בנמל הנורבגי טרונדהיים. בשנותיה הראשונות שימשה האוניה בעיקר להובלת משאות מברית המועצות לבולגריה.היא הייתה בשימוש במשך 31 שנים ונמכרה לגרוטאות ב-1976.

הסעת עולים ע"י "בולגריה":
האוניה בצעה בסך הכל 6 הפלגות עולים מנמלי בולגריה לחיפה כשהפלגה ממוצעת ארכה בין 4-5 יממות. מספר העולים שהגיעו לישראל באמצעות "בולגריה" הגיע ל-20,444 עולים, לפי הפירוט הבא:

           תאריך הפלגה    נמל הפלגה     מספר העולים
1.        12.12.1948           ורנה              2,649
2.        18.1.1949            בורגס             4,590
3.        6.2.1949              בורגס             3,700
4.        9.3.1949              בורגס             3,017
5.        6.4.1949              בורגס             3,868
6.        10.5.1949            בורגס             2,620  

אוניות עולים אחרות:
לפני קניית "בולגריה" לא היו בבולגריה אוניות סוחר אחרות. כל האוניות שהיו בבעלותה נמסרו במהלך מלה"ע ה-2 לגרמניה – בת-בריתה של בולגריה בתקופת המלחמה. רוב כלי השיט הבולגרים שנמסרו לגרמנים הוטבעו (כולל אונית משא קודמת בשם "בולגריה" שהוטבעה ע"י צוללת ב-1943). כל העולים שיצאו מבולגריה לישראל מתחילת 1948 נאלצו לעלות מנמלים ביוגוסלביה. אוניות העולים שהפליגו בתקופה זאת, (עד כניסת האוניה "בולגריה" החדשה לצי הבולגרי) היו: "פאן יורק", "בונים ולוחמים", "אביוניה", ו"קפלוס".  עד 3.12.1948 עלו באמצעות אוניות אלה דרך יוגוסלביה 16,900 עולים.

אחר כניסת "בולגריה" החדשה לשירות, כדי לתגבר את קצב העליה, נחכרה ע"י המוסד לעליה גם האוניה האיטלקית "מודיקה". בשתי הפלגותיה מבורגס לחיפה ב-12.2.1949 וב-20.3.1949 עלו באמצעותה 4,740 עולים. 

מספר העולים הכולל מבולגריה בתקופה ינואר 1948 – מאי 1949 (תקופת "העליה הגדולה") מנמלי בולגריה ויוגוסלביה מגיע לכ- 42,100 עולים. מספר זה אינו כולל כ-3,100 עולים בין ינואר 1944 – נובמבר 1947 ועוד 3,000 עולים מיוני 1949 עד דצמבר 1952.  

תנאיי הנוסעים באונית העולים "בולגריה":
התיאור מבוסס על הזיכרון האישי של כותב שורות אלה שעלה בהפלגה השניה של האוניה לישראל, בינואר 1949, בהיותו בן 10. בהפלגה זו עלו 4,590 עולים, המספר הגדול ביותר של עולים שעלה על "בולגריה" או על כל אוניה אחרת של עולים מבולגריה. (ב-4.11.1948 הפליגה האוניה "פאן יורק" מיוגוסלביה כשעל סיפונה 4,272 עולים מבולגריה).

לפני תיאור התנאים באוניה, הבעת הסתייגות: מטבע הדברים, תיתכן סטיה בין זכרונות אישיים מהפלגה שהתרחשה לפני עשרות שנים, לבין התנאים במציאות. כמו שנאמר, "בולגריה" היתה אונית משא חדשה למדי (בת 4 שנים) שהותאמה להסעת עולים. לצורכי המטען הכללי שהאוניה נועדה להוביל, היו בה 3 קומות של אולמות ענקיים, כשגובה כל קומה היה בין 2.7-2.5 מטר. הגובה של חלל האולם בכל אחת משלשת הקומות, חולק ל-3 קומות של דרגשי עץ רחבים. כל משפחה קיבלה שטח של כמה מטרים מרובעים על אחת משלשת קומות הדרגשים. בני המשפחה ישנו אחד ליד השני כשבהישג ידם נמצא גם מטענם האישי (המטען הכלל נשלח בנפרד באוניות משא). גובה קומת הדרגשים היה בין 80-90 ס"מ, ואיפשר ישיבה שפופת ראש של אדם מבוגר. התנועה על רצפת הקומה התנהלה בשבילים בין הדרגשים. השבילים היו צרים למדי ולא איפשרו יותר ממעבר שני בני-אדם זה לצד זה.

איוורור: חסרו  סידורים להזרמת אויר טרי לתוך שלשת הקומות של מחסני האוניה בהן שוכנו העולים. מעט האויר הטרי שהגיע חדר דרך חדרי המדרגות שעלו לסיפון. רוב הזמן נאלצו העולים לנשום אויר מעופש ודל בחמצן. הבעיה החריפה ככל שהקומה היתה נמוכה יותר. בקומה השלישית – הנמוכה ביותר, הנשימה היתה הקשה ביותר. בתי השימוש וברזי הרחצה והשתיה היו על סיפון האוניה ועליה מקומות הדרגשים לסיפון סיפקה לא רק את צרכי ההיגיינה האישית אלא גם הזדמנות לנשום אויר צח.  בגלל סיבות אלה, צעירי העולים וכל מי שמסוגל היה, בילה את רוב זמן ההפלגה על הסיפון.

סוף ההפלגה:
זכור לכותב השורות (כאמור, בהפלגה השניה של "בולגריה") שלמרות התנאים הלא קלים, האוירה באוניה במשך כל זמן ההפלגה היתה של שמחה גדולה. ההתרגשות עלתה בלילה לקראת בוקר היום החמישי של ההפלגה, בו היינו צפויים להגיע לחיפה. כבר בשעות הקטנות של הבוקר כשחושך מוחלט מסביב, התמלא הסיפון עם משכימי קום שצפו מזרחה בתקווה להיות בין הראשונים לגילוי אורות חיפה. גם אחרי גילוי האורות ולמרות צינת הבוקר, מעטים עזבו את הסיפון, עד כניסת האוניה לנמל. מבוקר זה זכור לכותב אירוע קטן. קילומטר או שניים לפני הכניסה לנמל חיפה התקרבה לאוניה ספינת הנתב של הנמל, שתפקידו לעזור לצוות האוניה לנווט אותה למקום עגינתה בתוך הנמל. ההתרגשות גברה כשהנווט של נמל חיפה עלה לסיפון. בדרכו מכבש העליה לאוניה לחדר ההגה שלה, עבר הנווט בין המוני העולים שהצטופפו על הסיפון.  התרגשות העולים גברה מאד במגע הפיזי הראשון עם אזרח הישראלי אמיתי שראו בחייהם! 

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.