fbpx
הרב שמואל בנימין בכר מברך את בן גוריון בביקורו בבית הכנסת "ציון" בפלובדיב, דצמבר 1944
הרב שמואל בנימין בכר מברך את בן גוריון בביקורו בבית הכנסת "ציון" בפלובדיב, דצמבר 1944 | צילום: מתוך ויקיפדיה

ביקור דוד בן-גוריון בבולגריה בדצמבר 1944

ההשתלטות הקומוניסטית על בולגריה, באמצעות ממשלת "חזית המולדת", ב-9 לספטמבר 1944, הביאה למהפך פוליטי, חברתי וכלכלי במדינה. שינוי מהפכני זה התרחש גם בכל המוסדות המרכזיים והמקומיים של הקהילות היהודיות. קבוצות קטנות של פרטיזנים וקומוניסטים יהודים, מלווים באנשי מליציה ומשטרה כבשו במהלך השבוע הראשון של המהפכה את השלטון בקהילות. קומוניסטים יהודים ומשתפי פעולה מונו לתפקידים מרכזיים בקהילות, ללא התנגדות ממשית מצד ההנהגה הקודמת, שחששה כי תואשם כריאקציונרית ופאשיסטית.

מהפך זה התרחש במקביל גם בקונסיסטוריה היהודית המרכזית בסופיה, שניהלה בעבר את החיים היהודיים בבולגריה. הקונסיסטוריה שפוזרה בצו ממשלתי באוגוסט 1942 הוקמה עכשיו מחדש בהרכב שונה, עם רוב קומוניסטי מוחלט. מתוך 12 חברי ההנהלה נמנו שלושה נציגים רשמיים של המפלגה הקומוניסטית וארבעה נציגי "ארגונים", משתפי פעולה עם המפלגה וביניהם הקומיסר לענייני יהודים. יו"ר ההנהלה, דוד ירוחם, מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית הקטנה, אף הוא משתף פעולה עם הקומוניסטים, שימש אצטלה נוחה לשלטון הקומוניסטי בקונסיסטוריה. שתי המפלגות הציוניות: "הציונים הכלליים" הבורגנית ו"פועלי ציון", הסוציאליסטית ששלטו בקונסיסוטריה במשך 25 שנה, נדחקו הצידה וקבלו כל אחת רק נציג אחד בהנהלה. מצב דומה התרחש ב-35 הקהילות היהודיות בבולגריה. השליטה הקומוניסטית בהן התחזקה והנוער שהיה בעבר ברובו ציוני, החל להיסחף לקומוניזם, בלהט המומנטום של המהפכה.

זמן קצר לאחר המהפך הפוליטי נכנסו לבולגריה שלשה שליחים ציונים של הסוכנות היהודית, במסווה של עיתונאים: וניה פומרנץ, אהרון (בכר) בן יוסף ויוסף וארון. שני האחרונים היו ילידי בולגריה, שעלו כחלוצים לארץ ישראל. לאור הנסיבות החדשות בבולגריה והחלשות המפלגות הציוניות, הציעו השליחים לבטל את כל המפלגות הציוניות ולהקים ארגון ציוני אחד, בלי זהויות פוליטיות. במקביל, לאחד את תנועות הנוער לתנועה חלוצית אחת. רעיונות אלה זכו מיד לתמיכה מלאה של "מפלגת הציונים הכלליים" שהיוותה בעבר את ההנהגה המסורתית של יהודי בולגריה. מפלגה זו, שהייתה בעלת דימוי שמרני-בורגני ולפיכך גם אנטי-סוציאליסטי, לא יכלה לזכות באופן טבעי בתמיכה ובשיתוף פעולה מצד ממשלת "חזית המולדת". בדרך זו, האמינה ההנהגה הוותיקה שהיא תוכל להמשיך ולהנהיג את התנועה הציונית, בלי להיאבק ביריבתה הוותיקה. ואילו "מפלגת פועלי ציון", הסוציאליסטית, שכוחה הלך והתעצם במציאות הפוליטית הרדיקאלית בבולגריה, דחתה מסיבה זו את רעיון האיחוד. מצבה של המפלגה הציונית השלישית בגודלה, המפלגה הרוויזיוניסטית הימנית, שהוחרמה על ידי הקומוניסטים ונרדפה כ"ריאקציונית", "שוביניסטית" ואף "פאשיסטית", היה הגרוע ביותר. לפיכך החליטה המפלגה להמיר את שמה ל"מפלגת הציונים הבלתי תלויים" ולהצטרף ללא היסוסים להסתדרות הציונית, לאחר עשרות שנים של פעילות נפרדת.   

לתוך הקלחת הפוליטית הזאת, שבה המפלגות וארגונים הציוניים מנסים לשרוד ולבלום את ההשתלטות הקומוניסטית על הקהילות ויחד עם זה נאבקים בינם לבין עצמם על השליטה בתנועה הציונית ועל תנועות הנוער החלוציות, התקיים ביקורו הקצר של דוד בן גוריון בבולגריה. כוונתו של בן גוריון, יו"ר ההנהלה הציונית והמנהיג הכריזמטי של התנועה הציונית העולמית, היה מלכתחילה לבקר ברומניה. בדרכו לרומניה, הוא חשב לבקר רק יום אחד בבולגריה. אך מאחר ולא קבל ויזה לרומניה, הוא הקדיש את כל השבוע לביקור מעמיק ואינטנסיבי בבולגריה. באיסטנבול, בדרכו לבולגריה, הוא פגש את ויטאלי חיימוב, נשיא ההסתדרות הציונית של בולגריה, שליווה אותו במסעו הארוך לסופיה. חיימוב, ניצל את נסיעתם המשותפת והעלה בפני בן גוריון את ארבעת הבעיות, העיקריות בעיניו, של יהודי בולגריה:

א.   ההרכב הקומוניסטי האנטי-ציוני של הקונסיסטוריה היהודית ומלחמתה בציונות;

ב.   הייצוג החלש והלא יחסי של המפלגות היהודיות בהנהלת "חזית המולדת" היהודית;

ג.    הפגיעה הקשה של הקומוניסטים בחינוך היהודי והציוני בבתי הספר היהודיים;

ד. מכשולים ביורוקרטים קשים על העלייה ואיסור לעליית ילדים ונוער ללא הוריהם.

בסופו של דבר, בפגישותיו של בן גוריון עם ראשי המפלגות והארגונים בבולגריה ובמגעיו עם צמרת השלטון הבולגרי, הוא המעיט בערכן של בעיות הייצוג וההנהגה והתמקד בעיקר בהכשרת הנוער לציונות ולחלוציות ובפתיחת שערי בולגריה לעלייה המונית.

בבוקר ה-1 בדצמבר 1944, חצה בן גוריון עם מלוויו את הגבול הבולגרי והגיע לסווילנגרד. בעיר הגבול חיכתה לו משלחת גדולה ובה: באי-כוח הממשלה ו"חזית המולדת" ונציגי המפלגות הציוניות והקהילות היהודיות מכל רחבי בולגריה. קבלת הפנים הנרגשת גרמה לו תחושה של "מלך היהודים", המגיע לבקר את בני עמו. משם המשיכה השיירה לחאסקובו, עיר נידחת ובה קהילה יהודית קטנה עם יסודות קומוניסטיים חזקים. קבלת הפנים לבן גוריון נערכה בבית הכנסת, שהיה צר מלהכיל את מאות היהודים שצבאו על פתחו. לאחר ברכת הרב הפתיע נציג "חזית המולדת", קומוניסט בולגרי צעיר, בנאום נלהב בו ברך את הציונות, את העלייה ואת תנועת העבודה בארץ ישראל. אחריו דיבר יהודי קומוניסט שניסה לצנן את התלהבות הנוכחים בהדגישו, שעתיד יהודי בולגריה וזכויותיהם המלאות מובטחים במולדתם בולגריה. בן-גוריון העדיף להתעלם מדבריו וקבע: "לא בחאסקובו אעשה את הוויכוח עם הקומוניסטים." ברישום ביומנו ציין את פרדוכס הקומוניזם היהודי: "בחאסקובו בירך אותי יהודי כקומוניסט ובולגרי – כציוני ואני ראיתי את הנוער בוער ללכת לארץ ישראל".   

מחאסקובו המשיך בן גוריון לפלובדיב אליה הגיע בערב, עם כניסת השבת. הוא הובל ישר לתפילה בבית הכנסת, שם חיכו לו אלפי יהודים, ציונים ולא ציונים. לאחר התפילה נאם בן גוריון בעברית, נאום ציוני נלהב. בסופו הוא התקשה לעצור את התרגשותו והלך ונסחף בהתלהבות ההמונים. לסופיה הגיע בן גוריון ב"קרון המלכותי" בשבת בבוקר. בתחנת הרכבת נערכה לו קבלת פנים ממלכתית עם כל גינוני הטכס: אלפי יהודים מריעים, שפע דגלים, תזמורות, המנונים ודברי ברכה ושבח לתנועה הציונית ולמנהיגה, אף מפי נציגי הממשל.

כדי לשוות לביקור אופי ממלכתי, קבעו השליחים הציונים שארגנו את הביקור, את הפגישה הראשונה עם ראש הממשלה, קימון גיאוגורגייב ממפלגת זוונו (Звено) הקטנה והאליטיסטית. בלא הקדמות מיותרות העלה בן גוריון בפני ראש הממשלה את החשיבות ואת הדחיפות של הסרת הקשיים הביורוקרטיים הרבים למבקשים להגר לא"י ופתיחת שערי בולגריה לעלייה המונית. ראש הממשלה שהופתע מהכיוון הבלתי צפוי של השיחה, הסביר לבן-גוריון כי בשבילם הנושא העיקרי כעת הוא החזרת זכויות היהודים ותיקון העוול שנעשה להם בתקופה המלחמה. בן-גוריון העדיף להתעלם מדיון במצבם החברתי והכלכלי של יהודי בולגריה וחזר וייחד את השיחה לנושא העלייה ההמונית מבולגריה והצורך להקים בהקדם מדינה יהודית, בארץ-ישראל. לסיום, לא נמנע בן-גוריון מלציין את הרושם הקשה שמותירה מדיניות העלייה של בולגריה על דעת הקהל היהודית בבריטניה ובארצות הברית, העלולה להזיק לתדמיתה של בולגריה ולאינטרסים שלה. יחד עם זאת, הבין בן-גוריון, שאם ברצונו להביא לשינוי רדיקאלי במדינות העלייה של ממשלת בולגריה, עליו לפנות ל"איש החזק" בממשלה – שר הפנים, אנטון יוגוב, הממונה גם על שירותי הביטחון ועל המחלקה לענייני יהודים.

הפגישה עם אנטון יוגוב "צעיר, אינטליגנטי וחלקלק" התקיימה מיד לאחר מכן. מעודד מיחסו האוהד של ראש הממשלה לנושא העלייה היהודית ומתמיכתו בהקמת מדינה יהודית בארץ-ישראל, נכנס בן-גוריון ברוח קרב למשרדו של יוגוב ושיטח את טענותיו נגד ההפרעות לעלייה ונגד הקומוניסטים היהודים, המכשילים כל פעילות עברית וציונית. יוגוב, דחה את טענותיו של אורחו ונימק את העיכוב בעלייה במצב המלחמה ובגיוס הכללי לצבא, המונע מכל האזרחים, ולא רק מהיהודים, לעזוב את המדינה. בנוסף לכך, האשים יוגוב את היהודים שלמעשה הם נוסעים לארצות המערב ומבריחים לשם הון בולגרי רב. בן-גוריון העדיף לא להתייחס להאשמות של שר הפנים, אלא לציין את הרס מקורות הפרנסה של היהודים, את גזלת הרכוש היהודי בתקופת המלחמה ואת חוסר הסיכוי לשקם את היהודים בארץ חקלאית ודלה כבולגריה. באשר למצב המלחמה, הוא בקש לאפשר לילדים ולמבוגרים, שאינם בגיל גיוס, לעלות ללא מניעה לארץ-ישראל.

נושא העלייה חזר ועלה בפגישותיו הרבות של בן-גוריון עם צמרת הממשל והחברה בבולגריה: עם שר החוץ – פרופ' פטקו סטויינוב; שר התעמולה – דימו קאזסוב; מזכירת "חזית המולדת" – צולה דרגוייצ'בה; ראש הכנסייה של סופיה – המטרופוליט סטפן; ראשי הנציגויות של בריטניה וארצות הברית בסופיה; מפקד הצבא האדום בבולגריה; ומשלחות רבות של ראשי מפלגות וארגונים בולגרים ויהודים. בעקבות פגישות אלה התכנסו מחצית שרי הממשלה ממפלגת האיכרים וזוונו והחליטו לתמוך בכל תביעות העלייה של ההסתדרות הציונית.

אולם בן-גוריון לא הסתפק ביצירת דעת קהל ובגיוס אהדת אנשי הממשל לדרישות הציונים, אלא חתר להסכם של שיתוף פעולה עם ההנהגה הקומוניסטית היהודית, מעל לראשי המנהיגים הציונים, בבולגריה. ההסכם לפי הצעת בן גוריון התבסס על הכרה ציונית בשלטון הקומוניסטים בקהילות, בקונסיסטוריה וב"חזית המולדת" היהודית. בתמורה דרש בן גוריון שיתוף פעולה הדוק של הקומוניסטים היהודים עם ההסתדרות הציונית, בארבעה נושאים עיקריים:

א.    הסרת המכשולים הפוליטיים והביורוקרטים בפני המבקשים לעלות.

ב.     קידום מערכת החינוך היהודית והעברית והרחבתה.

ג.      החזרת הזכויות הקהילתיות היהודיות והרכוש היהודי.

ד.   חלוקה הוגנת של הסיוע ההומניטארי, המגיע מקרנות וארגונים יהודיים בחו"ל.                                      

בן-גוריון היה אסטרטג מחונן וכריזמטי ואמן האפשרי ולכן הוא לא נקט במהלכים שהוא לא היה בטוח שיצליח בהם. בנוסף לכך, הייתה לו היכולת להבחין בחולשות היריב ולנצל אותן לטובתו. האסטרטגיה שיזם והטקטיקה בה נקט בשבוע שהייתו בבולגריה, הוכיחו את עצמן כנכונות ואפקטיביות. הקומוניסטים נתנו מיד את הסכמתם העקרונית לשיתוף פעולה עם ההסתדרות הציונית, מתוך אמונה ביכולתה להשפיע על ארגוני הסעד באמריקה ובאירופה להזרים סיוע חומרי מסיבי ליהודי בולגריה. הסיוע החומרי הדחוף מחו"ל היה חיוני ביותר לחיזוק מעמדה של ההנהגה החדשה בקרב הקהילות היהודיות. בן-גוריון שהשכיל להבין ולנצל את המלכוד שבו נמצאה ההנהגה הקומוניסטית, בין אדישות הממשל למצוקת היהודים מחד, לבין ציפיות הקהילה מהם מאידך, לחץ על הסדר שיאפשר את המשך הפעילות הציונית. אף כי בכך, ויתר מראש על ההגמוניה הציונית בקהילות והכיר בלגיטימיות שלטונם של הקומוניסטים.

מן הראוי לציין שבמגעיו של בן-גוריון עם צמרת הממשל הבולגרי ועם ההנהגה היהודית הקומוניסטית, הוא פעל  באופן עצמאי, בתוקף תפקידו כיו"ר הסוכנות היהודית ולא כבא- כוחה ועושה דברה של ההנהגה הציונית המקומית ובמרבית המקרים, אף מבלי להיוועץ בראשיה.

על אף ההצלחה המדינית והתקשורתית של הביקור והכבוד והיוקרה להם זכה בן-גוריון מכל עבר, הוא לא הסתנוור מהישגיו. החרדה העמוקה לגורל היהודים בבולגריה שליוותה אותו במהלך הביקור, לא עזבה אותו גם לאחר שחזר ארצה. בן-גוריון חזה שואה שנייה העלולה להתרחש על יהודי בולגריה. הביקור שערך בגטו היהודי יוץ'-בונאר, זעזע אותו עמוקות ובעקבותיו חזה מוות של אלפי ילדים, זקנים וחסרי כל, מתת-תזונה, קור ומחלות. מאידך, הבחין בעוצם השפעתו של הרעיון הקומוניסטי על נפש הנוער, העלול להיסחף להתבוללות ולהתנכרות ליהדותו. הפתרון היחיד שהיה באפשרותו להציע היה עלייה מיידית של אלפי ילדים ובני נוער, כשלב ראשון לקראת עלייה המונית של כל יהודי בולגריה. עם שובו ארצה פעל בן-גוריון לארגון סיוע חירום מיידי. הסיוע נועד אך ורק לעבור את החורף ולהיוותר בחיים, אך בלא שיביא בהכרח לשיקום מלא ולהיקלטות כלכלית מחודשת של יהודי בולגריה.

כשיצא בן-גוריון מביקורו ברובע העוני יוץ'-בונאר, מזועזע ונרגש עד דמעות, פנה למלוויו ואמר "הדבר הראשון שאעשה עם שובי הוא לשלוח 5,000 זוגות נעליים לילדי יוץ'-בונאר" ובקריצה שובבה הוסיף "ואולי מוטב שנביא את הרגליים אל הנעליים".

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.