fbpx
בית הכנסת בסופיה
בית הכנסת בסופיה | צילום: מאת Plamen Agov • studiolemontree.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14668074

בתי כנסת בסופיה בשנות ה-30 של המאה ה-20

כתב – נסים כהן בשנת 2006 ; תירגם ועיבד מבולגרית – איזי אלמוג

הערת המתרגם:
המאמר נכתב ב-2006 ע"י יהודי יליד סופיה שבצעירותו היה חבר בתנועת הנוער "השומר הצעיר" ולא עלה לישראל. הוא מבוסס על זכרונות המחבר כנער יהודי בסופיה של שנות ה-30 במאה הקודמת. היה זה עשור אחרון של חיי קהילה נורמליים, לפני מלה"ע השניה. רגע (במונחים היסטוריים) לפני שחיי היהודים בבולגריה התהפכו עליהם והם עמדו על פי התהום, כשסכנת כלייה פיזית מרחפת מעל ראשם. להלן המאמר:

בתי הכנסת בסופיה

בדומה לשכנינו הבולגרים, יהודי סופיה לא הצטיינו בפנאטיות דתית. מבלי להכריז על כך, נהגו הבריות כלפי אמונתם הדתית לפי הכלל: "תנו לאלהים את אשר לאלהים, ולקיסר את אשר לקיסר". בבתי הכנסת ובמדרשים לא ניתלו וילונות להסתרת האולם בו התפללו הגברים מעיני הנשים. הנשים ישבו במרפסת הקומה השניה, או מצד שמאל באולם.

לא היה "מיקווה". לפני החתונה היה מינהג של Banio di novia  שנערך בבית המרחץ הציבורי השכונתי. הטקס נערך בחגיגיות גדולה, בליווי שירים, נגינת תופי מרים כְּשֶפּה ושם נשמעו בדיחות מפולפלות.

טקס ברית מילה לא עורר התנגדות (שקיימת היום בחוגים מסוימים ביהדות בולגריה).  המוהל, הרב יוסף קונפינו, עמד על משמרתו אחרי כל לידת בן זכר.

סביב ראש השנה, הנערים בני ה-13, לבושים במיטב בגדיהם חגגו בר-מצווה בבתי הכנסת. הטקס לווה בהבטחה חגיגית להורים, לקרובים ואפילו לשכנים, שמעתה מכירים הנערים בעול האחריות המונחת על כתפיהם, עם כניסתם הרשמית לגיל בגרות.

החיים של הורינו לא היו קלים. חרף הקשיים, לפני כיפור הם אספו את כוחותיהם ונענו בשעות הבוקר המוקדמות לקריאת שָמָש בית הכנסת, או שכן קרוב: "Haide selihot! " וקמו לתפילת הבוקר. אחרי התפילה, מיהרו האבות שלנו לאחר כוסית קפה, עם עינים טרוטות מחוסר שינה, לדאגות הפרנסה בבית המלאכה או בחנות.

בסופיה היו שני סוגים של בתי כנסת:  הגדולים יותר נקראו בלאדינו "Еl Kal" (בעברית: הקהל) והקטנים יותר – " Midrash". בתי הכנסת הקטנים שכנו במבנים קטנים שבקושי הכילו את קהל מאמיניהם. בזמנים עתיקים יותר, בית המדרש היה מבנה הסמוך לבית הכנסת, בו תלמידי חכמים הקדישו את זמנם ללימוד ספרי הקודש. בשנות ה-30 במונח מדרש נעשה שימוש כפול: גם כבית כנסת קטן וגם כאולם קטן הצמוד לבית כנסת גדול לצרכי לימוד, כמשמעו בזמנים עתיקים. כאן נימנֶה 10 בתי כנסת (כולל מדרשים) שנשמרו בזכרוני מסופיה של שנות ה-30. לא נימנה אותם על פי חשיבותם הדתית או הציבורית, אלא לפי מיקומם הגיאוגרפי על מפת העיר, ממזרח למערב.

בית הכנסת האשכנזי:
נמצא בפינת הרחובות Ekzarh Yosif ו- Budapesht.  קהל המתפללים כלל מספר לא גדול של בני העדה האשכנזית שחיו או התארחו בסופיה. לאחר מלחמת העולם השניה פסק בית הכנסת להתקיים ולמבנה עברו משרדי הנהלת קהילת יהודי בולגריה – הקונסיסטוריה.

בית הכנסת המרכזי:
נמצא ממש במרכז סופיה, בפינת הרחובות Ekzarh Yosif ו- Lomska), ליד כיכר Sveta Nedelia, המסגד התורכי, בית המרחץ הציבורי וה – Hali. הבנין שנבנה ב-1909 ע"י הארכיטקט גרינוואלד, הוא אחד מבתי הכנסת הגדולים והיפים ביותר באירופה. בזמנו נחשב לא רק מבנה מרשים, אלא גם מודרני, אפילו הסקה מרכזית מתחת לרצפה היתה בו. בזמן התפילות הדהד באולם הגדול קולו הרועם של הרב, חָרְבִּי נסים והרב הצעיר יותר – אשר חננאל, שהפך מאוחר יותר לרבה הראשי של בולגריה. שני הרבנים הצטיינו בידיעותיהם ובהופעתם החיצונית המרשימה.

בבית הכנסת המרכזי התפללו בעיקר יהודים שגרו במרכז העיר, בני מעמד הבורגנות היהודית הצעירה. כמו-כן, גם יהודים שגרו באזור המכונה "האגדה" – ברחובות צָאר סִימֶאוֹן, קיריל ומטודי, סֶרְדיקָה ועוד.

בבית הכנסת נשמרים אוסף מוסיקלי עשיר וספרי קודש. כאן החלה את דרכה בשנת 1910 מקהלת צדיקוב, עם מנצחה הראשון משה צדיקוב, ומשנת 1939 – דוד בן-שושן. 

בשנות ה-30, ערכו תלמידי בתי הספר היהודיים בבית הכנסת תפילה עצמאית שלוותה בקריאת פרשת השבוע.

בבנין בית הכנסת קיים אולם קטן המשמש היום כבית מדרש. לאחר מלחמת העולם, הפך אולם זה לחדר קריאה לסטודנטים יהודים. חדרי בית הדין הרבני הגדול בקומה השניה, ניתנו בזמנו לרב אשר חננאל ולחוקר אלי אשכנזי, לצורך מחקרים היסטוריים.

"אִל מדרש דִי לוס מוּדיקוֹס":
היה זה בית הכנסת של האִלמים. (מוּדוֹס = אלמים). הוא היה ממוקם בתוך פָּאסָאז' ברחוב נִישְקָה. מספר לא גדול של מתפללים התרכז באולם קטן שהאופייני בו היה השקט ששרר תמיד בשעת התפילה.

בית הכנסת של יוצ'בּוּנָאר:
נמצא ברחוב פּוֹזִיטָאנוֹ, בלב השכונה היהודית הגדולה של סופיה, ליד בית הספר היהודי. בית הכנסת ובית הספר הסמוך היוו ביחד את המרכז היהודי, החינוכי והדתי של סופיה. בבית הכנסת שהיה הגדול משני בנינים צמודים, היה אולם תפילה גדול, עם כניסה ממערב כשפני המתפללים למזרח. במבנה השני היה בית המדרש.  רבני בית הכנסת היו חָרְבִּי דניאל ציון, הרב אלברט בן-בסט – חתנו של דניאל ציון, והרב אָלְטָרָס שבא מיוגוסלביה. בית הכנסת ביוצ'בונאר שקק חיים. הרב דניאל ציון, שהיה אדם נבון ואהוב על הקהילה, פיתח תחומי פעילות רבים. נוסף להיותו רב וחבר בית הדין הרבני הוא היה פעיל גם בתחום הסוציאלי. כל שבוע הירצה הרב בפני קהל מאמיניו על פרשת השבוע ועל סוגיות מהתלמוד. לאחר הקמת המדינה עלה דניאל ציון לישראל, בה נפטר בגיל מופלג.

בימי ראשון נערכו החתונות ביוצ'בּוּנָאר. החתונות נערכו בזו אחר זו. החוגגים הגיעו לבית הכנסת בכירכרות פָייטוֹן הרתומות לסוסים, מלווים במוסיקה רועשת, קריאות שמחה, רעש והמולה. בירידה מהפייטון, המתין הזוג העומד להינשא בצד, כדי לא לפגוש את הזוג היוצא מבית הכנסת שזה עתה נישא, בגלל דעה קדומה שאסור לשני הזוגות להיפגש. כל האורות באולם בית הכנסת דלקו, לפני ארון הקודש עמדה החופה והרבנים לבשו לבן. בשיא הטקס, לאחר שבירת הכוס קרא השמש בקול גדול: "בסימן טוב!" ובכך הסתיימה החגיגה וההמון שמילא את האולם פנה אל היציאה. בפתח האולם עמדו חברי תנועות הנוער הציוניות וביקשו מהקהל לתרום לקרן הקיימת.

בפסח, ראש השנה וכיפור לא הכיל אולם בית הכנסת את כל המתפללים והמקומות נמכרו מראש. בחגים אלה היתה החצר מלאה מפה לפה. מחצר זאת יצאה ב-24 במאי 1943 ההפגנה הגדולה של יהודי סופיה נגד שליחתנו למחנות המוות, כשבראשה הרב דניאל ציון.  בעקבות ההפגנה נעצר הרב ונשלח למחנה הריכוז סוֹמוֹבִיט, הידוע לשימצה. 

אחת הפינות מאחורי בית הכנסת היתה מיועדת לשחיטת עופות. ביום שישי היו התורים לשוחט ארוכים במיוחד. לפי המסורת, ארוחת השבת כללה פָּסְטֶל, עוף עם אורז ובוזה. בסופיה היתה קבוצת שוחטים שהבטיחו אספקה סדירה של בשר כשר לכמה איטליזים יהודים, ביניהם האיטליז הידוע – בן-ציון אלעזר. חותמת הכשר הבטיחה באותם ימים בשר באיכות טובה, שנשמר בתנאים היגייניים נאותים.  

"אִל קָל דִי לוֹס רוֹחֶסִים":
בעברית, בית הכנסת של "הרוחצים". בית כנסת זה נמצא בין קְלֶמֶנטִינָה לפוזיטאנו, מול בית הספר היהודי. המתפללים נִמנוּ על מתנדבי "החברה הקדישא" של סופיה, שכללה מספר קבוצות: קָבָדוֹרִיס – המתנדבים שחפרו את הקבר, יֶאבָדוֹרִיס – שנשאו את הנפטר מביתו לבית הקברות, והרוחצים – שרחצו את הנפטר. תמונותיהם של אנשים אלה שהיו בעלי לב חם חרף מלאכתם הקשה, ניתלו על קירות אולם ההספדים בבית הקברות.

"אִל מדרש דִי אוֹדְרִין":
בית כנסת זה נמצא ברחוב אוֹדְרִין, בקצה חצר ארוכה וצרה. קולו הרם של הרב אסא הגיע עד לרחוב. המתפללים דאגו באמצעיהם הדלים לאחזקת בית הכנסת. קריאת פרשת השבוע בשבת לוותה באיסוף תרומות. המתפללים הכריזו על תרומותיהם בקול רם: "סִינקוֹ מִיל דָאן! – דִיאֶס מִיל דָאן!". (נותנים חמשת אלפים, עשרת אלפים). השמש דאג למחרת לגבות את התרומות ולא חסרו מקרים מביכים. באחד המקרים, מתפלל שתרם סכום גדול אמר למחרת לשמש שבא לגבות את הכסף: "אֶן שבת דָאן, אָמָה אֶן אָלְחָאד נוֹ דָאן…".  (בשבת נותנים, אבל ביום ראשון לא נותנים). תרומות נאספו גם בשמחת תורה והיו תורמים שבמקום כסף תרמו עצים להסקת בית הכנסת בחורף, וכדומה.  הרב אסא היה תלמיד חכם שידע בעל פה חלק גדול מהטקסטים שקרא. פעם, תוך כדי קריאת התפילה איבד את חוט המחשבה וקרא בקול: "אוֹנְדֶה אֶסְטָמוֹס?" (איפה אנחנו?) צחוק רם פרץ בקהל כשאחד הליצנים ענה לו בקול:"סְטָמוֹס אֶן לָה אוּלִיצָה אוֹדְרִין…" (אנחנו נמצאים ברחוב אודרין…)

לא נרחיב את הדיבור על עוד ארבעה בתי כנסת קטנים ששירתו בעיקר את היהודים בסביבתם הקרובה, מהם שניים במרכז העיר ושניים בשכונות מרוחקות:

– "אִל מדרש דִי נִישְקָה": בית כנסת קטןבפינת הרחובות בְּרָאטִיָה מילָאדִינוֹבִי ונִישְקָה.
– "אִל מדרש דִי פּוֹזִיטָאנוֹ" – סמוך מאד לבית הכנסת של יוּצ'בּוּנָאר,
– בית הכנסת ב-דוֹרְט בּוּנָאר, שבשכונת קוֹניוֹבִיצָה,
– ובית הכנסת ב-לָאגֶר – המחנה הצבאי מחוץ לסופיה של אז, ליד השכונות קרָסְנוֹ סֶלוֹ ופָּבְלוֹבוֹ.

הערה אחרונה ברוח ימינו:
אנו מכירים את ההבדלים בין הזרמים הדתיים השונים ביהדות אמריקה – אורטודוקסים, קונסרבטיבים ורפורמים. ואנו עדים למה שמתרחש אצלנו עם הגעת אנשי חב"ד לסופיה. באותם ימים רחוקים, לא הייתה בקהילה שלנו תחרות בין בתי הכנסת השונים, מי נאמן יותר לתורה, ומי יהודי יותר טוב.  הויכוחים, "מי הוא הכי הכי…", התקיימו בין המפלגות הפוליטיות – בין ציונים לקומוניסטים, בין ציונים ל"נוֹטָבֶּלִים" (מיוחסי הקהילה) ובין הציונים לעצמם.  ביחס לאמונתנו הדתית, לא היו בינינו זרמים שונים ואמונות שונות. בעיני עצמנו, כולנו היינו יהודים, בני אותה אמונה.

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.