fbpx

סיכום ריאיון עם הבמאי ג'קי קומפורטי

ג'קי קומפורטי – יליד הארץ (1954) המתגורר בתל-אביב, הוא בן להורים יוצאי בולגריה, שנולד ביפו – בית ראשון בארץ של רוב יהודי בולגריה שעלו בשנים 1948-9, וגדל בתל אביב.  ג'קי ספג בבית הוריו את המורשת, המסורות והתרבות של יהודי בולגריה, כולל בולגרית שוטפת שבפיו.
לאחר התחנות הראשונות בחיי כל נער ישראלי בתקופתו – בי"ס תיכון, תנועת נוער (השומר הצעיר) וצבא, למד ג'קי באוניברסיטת ת"א במגמת קולנוע.

ג'קי הוא במאי עטור פרסים בינלאומיים העובד למעלה מ-30 שנה כיוצר מדיה בארה"ב, גרמניה, ישראל ובולגריה. עבודותיו מוצגות במוזיאונים חשובים בעולם ובפורומים בינלאומיים. הוא נושא עמו מטען מגוון של ניסיון חיים, רב-תרבותיות, ניסיון מקצועי, כישרון והתמחויות. 

תקופת סרטי הקומדיה:
צעדים ראשונים בתחום הז'אנר של סרטי קומדיה עשה ג'קי כתסריטאי ובימאי של סרטי קומדיה קצרים, תחילה בארץ ואח"כ בגרמניה בה שהה במשך 7 שנים, במהלכן פיתח את עיקר פעילותו בתחום.  על הטכניקה של סרטי קומדיה מעיד ג'קי שלמד הרבה מצ'ארלי צ'אפלין וארנסט לוביץ' – הבימאי הגרמני הנודע של סרטי קומדיה קלאסיים בשנות ה- 30-40 ביניהם "נינוצ'קה" (1939 – בכיכובה של גרטה גארבו)  ו"להיות או לא להיות" (בכיכובו של ג'ק בני).  ג'קי מגדיר סרט כפלטפורמה הנושאת מידע תעודי – במקרה של סרטי תעודה, או מידע היוצר אשליית מציאות – בסרטי עלילה. השראה רבה לרעיונותיו לסרטי הקומדיה שאב ג'קי מאביו איתו היה לו קשר חזק, דרך שיחות ארוכות ואינטראקציה חזקה.  הם סיפרו זה לזה מצבים הומוריסטיים ובדיחות שהיוו חומר גלם לתסריטים של סרטי קומדיה קצרים. הפרידה מאביו בעקבות פטירתו סימנה עבור ג'קי את סופה של תקופת הקומדיה. (ג'קי: "אחרי שאבי נפטר לא היה לי את מי להצחיק…").

הסרטים החינוכיים:
בשנת 1990 מעתיק ג'קי את בסיס פעולתו הקולנועית ואת מושבו לארה"ב, ממנה שב לארץ ב-2006. תקופה זאת מאופיינת ע"י תפנית חדה בפעולתו כבימאי סרטים. בתקופה זאת יצר סידרה של 10 סרטים שמטרתם חינוכית, במתודיקה של סרטי תעודה. הנושא המשותף בכל הסידרה הוא לימוד דרכי השילוב בחברה של ילדים הסובלים ממוגבלויות חמורות. הסידרה ("The inclusion series") זכתה להצלחה בלתי רגילה. קלטות וידיאו / DVD של הסרטים נמצאות היום בהפצה רחבה באוניברסיטאות, מחוזות חינוך, מרכזי מידע, ארגוני סנגור וספריות ציבוריות רבות בארצות הברית ובעולם. לג'קי שראייתו הפיזית שונה משאר האנשים, קשר אישי לנושא המסייע לו להבין את צרכיו, ולהעריך את יכולותיו של האדם עם המוגבלות. למרות שהסרטים לא מיועדים לצפייה לקהל הרחב, הם ניצפו ע"י מיליוני בני אדם בארצות הברית ובעולם והיה להם חלק רב בהנחלת הפילוסופיה של השילוב ויישומה בפועל. דרגת הזדהותו של ג'קי עם הסרטים גבוהה מאד בגלל תרומתם לחברה ולאיכות חייהם של בני אדם עם מוגבלויות. ג'קי: "סרטים אלה הם העבודות המשמעותיות ביותר שיצרתי בקריירה שלי". סרטיו של ג'קי ומעורבותו למען זכויותיהם ושילובם של אנשים עם מוגבלויות בחברה ובקהילה הפכו אותו למרצה ולבר סמכא בנושא. בשנת 2006 ג'קי חרש את בולגריה עם סרטיו, מרצה בפני מורים, הורים ואנשי חינוך. באוקטובר השנה הציג בכנס חינוכי שנושאו "הומניזם ופרגמאטיות" בוורנה שבבולגריה סרט חדש על שילוב ילדים עם מוגבלויות במערכת החינוך המקומית. מידע נוסף ניתן למצוא ב www.inclusionseries.com

"האופטימיסטים"
בשנות חייו האחרונות העביר ביטוש קומפורטי –  אביו של ג'קי, לבנו את צוואתו הרוחנית – ליצור סרט שיספר את סיפור הצלת יהודי בולגריה בתקופת מלחמת העולם השנייה.  ג'קי אשר הפנים את המשימה במלוא האחריות והרצינות, הקדיש לנושא 12 שנים מחייו, עד להצגת הבכורה של הסרט בשנת 2000. מאחר ועדיין לא נולד בתקופה זאת, הצטמצמה היכרותו עם הנושא דרך סיפורי המשפחה. כדי לצבור את הידע הדרוש לסרט התעודה, התכונן ג'קי למשימה ע"י איסוף ממושך ושיטתי של מקורות היסטוריים על התקופה ועל יהודי בולגריה בכלל. החומר הלך והצטבר עוד לפני שהחלו צילומי הסרט. בסופו של דבר אחרי תחקיר וצילומים בארץ, בבולגריה, בספרד, ובארצות הברית טפח הארכיון ההיסטורי לידי 5,000 צילומים ו-200 שעות צילום של ראיונות, ותיעוד. לאחר תהליך מיון, תחקיר ואינקובציה ממושכים, החלה עריכת הסרט בו מסופר סיפור הצלת יהודי בולגריה דרך הפריזמה האישית ושל תזמורת ג'אז – "האופטימיסטים", שכמה מחבריה היו יהודים. תזמורת ששמה מגלם את רוח חבריה – בשעות הקשות ביותר, כשסכנת ההשמדה ריחפה מעל ראשם, לא איבדו יהודי בולגריה את רוחם האופטימית והתקווה שהסוף יהיה טוב! הסרט הפך במהרה להצלחה מסחררת. הוא הוצג עד עתה במאות ערים על פני העולם, זכה ב-4 פרסים בינלאומיים ולעשרות ביקורות נלהבות בעיתונות בארה"ב, בישראל ובמקומות אחרים. עוד מידע וקטעי וידיאו ניתן לראות באתר הסרט www.theoptimists.com

סרטים אחרים
במקביל לעבודתו על הסרטים החינוכיים ועל "האופטימיסטים" עבד ג'קי על כ- 60 סרטים אחרים, ביניהם:
"בצל הזיכרון – המורשת של לידיצה" – סרט תעודה על הכפר הצ'כי לידיצה שנהרס עד היסוד ע"י הנאצים לאחר שמרבית תושבי הכפר נרצחו על-ידם והפך לסמל לברבריות הנאצית;
"מבעד לזכוכית הבהירה" –  מיצג וידאו על שלשה אמנים משיקאגו שיוצרים אמנות מפסולת אורבאנית, על מקורות השראתם ועל מקומם בקהילה;
"המעגל המושלם" – סרט תעודה על הרברט הובר – נשיא ארה"ב בין השנים 1929-1933. הסרט מכיל עדויות של אנשים שהיו בין מאות מיליוני בני-אדם שתודות לפועלו של הובר ניצלו מרעב בתום מלה"ע הראשונה. מידע נוסף וקטעי סרטים ניתן למצוא ב www.comforty.com

פעילות נוכחית
לאחרונה חזר ג'קי לפעול בנושא לו הקדיש (לפחות מבחינה כרונולוגית) את החלק המרבי של פעילותו – תולדות יהודי בולגריה במלה"ע השנייה, אלא שהפעם הוא מתעמק בנושאים שלא זכו לחשיפה מלאה בסרט "האופטימיסטים" בגלל מורכבות הנושא ומגבלת הזמן שמטבע הדברים קיימת בסרט בן 82 דקות.  היצירה הנוכחית תהיה טרילוגיה של סרטים עצמאיים, באורך מלא, שיקיפו שלשה מוקדים של סיפורי חיים וההישרדות בבולגריה דרך שלשה סיפורים אישיים ששמותיהם כרגע:

1. "ג'אז של האופטימיסטים" – סיפור התזמורת וקורות ההישרדות האישית של אחדים מחבריה;
2. "המלך ואני" – (הכוונה היא כמובן למלך בולגריה – בוריס השלישי -.א.א). סיפור זה יתבסס על ראיונות עם ניר ברוך, ועם עדי ראיה ותקופה, ויתמקד בתפקידה של בולגריה בתקופת צלב הקרס, ורדיפת היהודים בבלקנים בין השנים 1939-1944;
3. "הכל אודות האהבה" – דרך סיפורה האישי של אימו של ג'קי – איקה קומפורטי, יסופר על תנאי החיים בבולגריה בתקופת השואה, על התלאות, ההצלה וכוחה של החברות.  פרק זה, קצת מר וקצת מתוק, יספר ביו השאר על חברים נאמנים שעזרו ליהודים בתקופתם הקשה, על חברות אישית חזקה שעמדה במבחן מול התעמולה האנטישמית ודיכוי היהודים בזמן מלחמת העולם.

אהבתם את המאמר?

שתפו ב-Facebook
שתפו ב-Twitter
שתפו ב-Linkedin
שתפו ב-Pinterest

כתיבת תגובה

HebrewEnglishBulgarian

שלחו לנו הודעה

הרשמה לכנס בנושא רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות
22-24.5.23

בית מורשת יהדות בולגריה ביפו, איחוד עולי בולגריה, עמותת סלוודור, אגודת הידידות ישראל בולגריה, ועידת התביעות  מגרמניה, וקרן הרצלינה, מתכבדים להציג כנס בינלאומי בינתחומי בשיתוף יד ושם, מרכז דאהן בבר אילן, וסינמטק תל אביב: רדיפה ושיתוף פעולה, הצלה והישרדות: נקודות מבט חדשות על בולגריה והשואה לאחר 80 שנה

יום ב, 22 במאי – כנס בינלאומי – יד ושם, ירושלים
יום ג, 23 במאי –   כנס בינלאומי – מרכז דאהן – בר אילן
יום ד, 24 במאי – מרתון סרטים דוקומנטריים – סינמטק תל אביב

כרטיסים לסרט בעלות 25 ש"ח באמצעות קוד הנחה בולגריה25:

1. בחרו את הסרט הרצוי בקישור המצורף מטה
2. לחצו על לרכישה
3. סמנו מקומות באולם
4. במסך בו מופיע מחיר הכרטיס לחצו על בחרו סוג כרטיס ובחרו באפשרות קוד הטבה/שובר
5. הזינו את הקוד בולגריה25 והמחיר יתעדכן בהתאם להטבה
6. בכל שאלה ניתן לפנות למוקד שירות הלקוחות של סינמטק תל אביב 6876*

לחצו כאן לרכישת כרטיסים לסרטים באתר הסינמטק

09:30  ג׳אז בלקני – סרטו של ג׳קי קומפורטי – 76 דקות

ג׳אז בלקני מספר את סיפור החיים והמוזיקה של ניקו ניסימוב וחבריו היהודים מלהקת הג'אז הבולגרית "האופטימיסטים". הסרט מתאר את הצלחתם המטאורית כלהקה בסוף שנות ה- 30 בבולגריה. תחילתה של מלחמת העולם השנייה, כאשר בולגריה הצטרפה למדינות הציר, שינתה עבורם הכל. חוקים והגבלות על היהודים עצרו את ההופעות של הלהקה. כל חברי הלהקה היהודים גויסו למחנות לעבודת הכפייה כמו כל שאר הגברים היהודים, והקהילה כולה הייתה על סף הכחדה. ניקו נעצר על ידי הקומיסריון לענייני יהודים והועלה על משלוח שהיה מיועד למחנה המוות טרבלינקה. התערבותם של חבריו הבולגרים הצילה את חייו ברגע האחרון.

11:30 ספינת המעפילים סלבדור – סרטו של ניסים מוסק – 82 דקות

סיפורה הנשכח של ספינת המעפילים "סלבדור", שהפליגה מבולגריה לישראל ב1940- כשעל סיפונה 352 נוסעים, אך טבעה מול חופי טורקיה. מבין כל הנוסעים ששהו על הסיפון, רק 122 ניצלו. באמצעות חומרי ארכיון וראיונות עם ניצולים מגולל הבמאי, נסים מוסק, את סיפורה של האונייה "סלבדור" ואת סיפור ההעפלה של יהודי בולגריה, ומתעכב גם על האופן שבו התקבל האסון בקרב היישוב בארץ: התעלמות.

13:30 קרונות רכבת ריקים – פרופסור אדוארד גפני – 83 דקות

הסיפור המדהים של הישרדותם מזה של למעלה מ- 50,000 יהודים במלחמת העולם השנייה והרצח ההמוני של 11,393 יהודים מהשטחים ביוון ובמקדוניה שבשליטת בולגריה מזה. המזימה לרצוח את כל יהודי אירופה סומנה כ'סודית ביותר' אך הייתה פומבית. צילומי הרכבות הפכו את הפשע לגלוי. כשהעלילה נחשפה, קמו במחאה בולגרים משכבות רבות, מנהיגי כנסיות ומנהיגי פועלים, עורכי דין ורופאים. האם נסכן את חיינו כדי להציל מישהו? הבולגרים האמיצים האלה מעודדים אותנו לחשוב שאנחנו חייבים ויכולים לחולל שינוי.

15:30 האופטימיסטים – ג'קי קומפורטי – 81 דקות

סרט עטור פרסים על הנסיבות שהובילו להישרדותם החלקית של היהודים בממלכת בולגריה בתקופת השואה. "האופטימיסטים" (על שם להקת הג'אז שפעלה בבולגריה לפני המלחמה ואליה השתייכו חלק מהמרואיינים בסרט זה) הוא הסיפור הכמעט-לא-נודע אודות הישרדותם של יהודים בולגרים בידי נוצרים ומוסלמים. הסרט זכה בפרס השלום בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בברלין. בפרס הראשון בקטגוריה של סרט תיעודי על "החוויה היהודית" בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים, ובציון הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים "חלומות ותקוות" בארה"ב.

17:00 אירוע נעילת הכנס: חיבוקים בבולגרית והקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה'

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הנעילה החגיגי התקשרו לטלפון 054-453-4157 (יפה) 

מנחה: ג׳קי קומפורטי

ברכות:

ד"ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהודי בולגריה

השגריר דוד כהן, יו״ר עמותת סלבדור

יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראלמנחם

 מנחם ז. רוזנזפט: הפגנת ה-24 למאי נגד גירוש היהודים וסמליותה

18:00 –  הקרנת בכורה עולמית של הסרט 'מונומנט לאהבה' של ג׳קי קומפורטי

מונומנט לאהבה מתארת מסע שעשה ג'קי קומפורטי עם אמו, איקה קומפורטי עובדיה, במשך למעלה מ-25 שנה לחקור, לתעד ולחשוף את הנרטיב של העם היהודי בתקופת השואה בבולגריה. ככל שהמסע המשותף התקדם, הסיפור האישי של איקה הלך ונחשף. היא חלקה זיכרונות ותובנות. כשהיא מצאה את יומנה מזמן המלחמה נחשפו גם ציפיותיה, מחשבותיה ורגשותיה, כנערה צעירה, מול עולם שמתמוטט למול עיניה ומתדרדר למלחמה. עזרה ותמיכה מחברים סייעו לה בזמנים הקשים והאכזריים להתמודד עם הסכנות והאתגרים ולשרוד. סיפור של איקה הוא מניפסט אנטי-מלחמתי שמתעמת עם טוטליטריות ושנאת אדם ומציב מונומנט לאהבה.

"אהבה היא הכוח הגדול ביותר בעולם. 

זה חזק יותר מהדת, זה חזק מהכל. 

אם אתה אוהב, אתה אתה עושה.

אם אתה לא אוהב, שום דבר לא יקרה. 

באהבה מגדלים ילדים, באהבה קשר נוצר בין שני אנשים. 

באהבה אנחנו הופכים להורים לילדים.

באהבה אנחנו הופכים למורים לסטודנטים. 

כאשר אתה אוהב משהו, אתה עובד כל החיים ונותן. 

אתה לא נותן? אין חיים, אין יופי. בלי אהבה,

שום דבר לא קורה. נקודה”

– איקה קומפורטי עובדיה

20:00 -19:45 – שאלות ותשובות

כרטיסים בקופת הסינמטק קודש למימון הכנס: *6876

יום 2

לחצו כאן להרשמה ליום השני באוניברסיטת בר-אילן (עלות כרטיס 30 ש"ח)

9:30-10:00 התכנסות וכיבוד קל

 

12:00 – 10:00 מושב פתיחה

יו"ר: ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, אוניברסיטת בר-אילן

ברכות:

פרופ' שמואל רפאל, דיקן הפקולטה למדעי היהדות, אוניברסיטת בר-אילן

מר אינו יצחק, יו"ר איחוד עולי בולגריה

ה"מ רומיאנה בצ'ברובה, שגרירת בולגריה בישראל

11:00 – 10:30 מנחם ז. רוזנזפט, יועץ משפטי וסגן נשיא של הקונגרס היהודי העולמי, ניו יורק

השואה בבולגריה מזווית ראיה יהודית-גלובלית

11:00-12:00 שולחן עגול: התיעוד הקיים והבלתי-קיים לחקר תולדות יהודי בולגריה בשואה.

מה עוד נמצא בארכיונים? שאלות בלתי פתורות על בולגריה והשואה, ואתגרי המחקר בעתיד

יו"ר: משה מוסק

מוקדש לזכרו של עמנואל "אמקו" מרגוליס

בהשתתפות:

● ג'קי קומפורטי, בלומינגטון, אינדיאנה: דברי פתיחה

● אנגל צ'ורפצ׳ייב ארכיונאי, יד ושם

● וניה גזנקו, ארכיון המדינה של בולגריה, סופיה

● נדז׳ה ראגארו, Science Po, פריז (השתתפות באמצעות זום)

 

12:00-12:30 הפסקת קפה

 

12:30-14:15 מושב שני: זיכרון, הנצחה ומורשת

המושב מוקדש לכבודו של פרופ' רוברט ארנוב, אונ' אינדיאנה, בלומינגטון

יו"ר: ד"ר יוסף שרביט

● לאה כהן, חוקרת עצמאית, עיתונאית ודיפלומטית, נוינבורג

80 שנים לרדיפת היהודים ולהצלתם בממלכת בולגריה: מגמות חדשות ברוויזיוניזם של השואה

● מייקל בירנבאום, חוקר שואה, סופר ומתכנן מוזיאונים, לוס אנג'לס

על תפקידם החינוכי של מוזיאוני שואה ולקחי לימוד השואה.

● יצחק ליפובצקי, יו"ר האגודה לשיתוף ואחווה בין ישראל לבולגריה, תל אביב

האנדרטאות להנצחת הישרדות יהודי בולגריה בשואה, בסופיה ובתל אביב

● רני יגר, מכון הרטמן, ירושלים

״הגדת השואה״ כאמצעי להפנמת זיכרון השואה בקרב יהודי בולגריה

 

14:15-14:45 הפסקת קפה

 

16:00 – 14:45 מושב שלישי: יזמות, הצלה והישרדות

יו"ר: אורה שורצוולד, אוניברסיטת בר-אילן

● אורלי מירון, אוניברסיטת בר אילן

רשתות עסקיות יהודיות בבלקן: יזמות אתנית על-לאומית

● משה עובדיה, המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט

רבני בולגריה ופועלם להצלת היהודים בתקופת השואה

● ג׳קי קומפורטי, במאי קולנוע וחוקר תיעודי של יהודי בולגריה, בלומינגטון אינדיאנה

סרט תיעודי: ההפגנה נגד גירוש יהודי סופיה ב-24 במאי 1943

 

16:30- 16:00 הפסקת קפה

 

16:30-18:00 מושב רביעי: הביטוי האמנותי והתרבותי לגורל יהודי בולגריה בימי השואה

מוקדש לזכרה של המשוררת חוה פנחס-כהן ז"ל

יו"ר: ג'קי וידל, יו"ר בית מורשת יהודי בולגריה, יפו

● מרתה אלדג'ם בלומפילד, סופרת חוקרת ואמנית, מישיגן

קולות משוחזרים: רישומים על יהודי בולגריה בשואה

● אדוארד מקגלין גפני, לוס אנג'לס

אתגר השחזור ההיסטורי והשיפוט האתי

● רינה שעשוע-חסון, האגודה לשיתוף ואחווה ישראל-בולגריה, תל אביב

המשורר והמנהיג הציוני היהודי-בולגרי סימצ'ו איסקוב

● השחקן אלברט כהן, תל אביב

קריאה משירתו של איסקוב

יום 1

09:30 התכנסות

 

10:00-10:30 מושב פתיחה: ברכות

יו״ר: פרופ' דן מכמן, ראש המכון הבינלאומי לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

מר דני דיין, יו"ר הנהלת יד ושם

ד״ר ג׳קי וידל, יו"ר עמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו

 

10:30-12:30 מושב ראשון: החקיקה האנטי-יהודית והשפעותיה על חיי היהודים בממלכת בולגריה

יו״ר: פרופ' דינה פורת

● ד״ר שלמה שאלתיאל, יד יערי, ישראל

הגלוי והסמוי במניעים של המתנגדים למדיניות האנטי-יהודית של ממשל המלך בוריס ה-3

● מוטי כנרי חוקר עצמאי, גבעתיים

גירוש האזרחים הזרים מבולגריה

● זדרבקה קרסטבה, אוניברסיטת קלימנט אוכרידסקי, סופיה

היבט החקיקה במדיניות האנטי-יהודית של ממלכת בולגריה (1941-1944)

● סטיבן סייג׳ – חוקר עצמאי, רוקוויל, מרילנד

מחנות העבודה והגטאות בבולגריה

 

12:30-13:15 הפסקת צהריים

 

13:15-15:00 מושב שני: "הפתרון הסופי של בעיית היהודים" בממלכת בולגריה המאוחדת

המושב מוקדש לזכרו של חלוץ המחקר על השואה בבולגריה, פרופסור פרדריק צ׳רי ז״ל

יו״ר: אנג'ל צ'ורפצ'ייב, יד ושם ואונ' חיפה

● רומן אברמוב – המרכז למחקר מתקדם, סופיה.

בולגריה והשואה – מסלול מפוצל

● וסיליס ריצאלוס, אוניברסיטת דמוקריטוס, תראקיה, סלוניקי:

רדיפת יהודי יוון באזור הכיבוש הבולגרי ביוון (1941-1943): המקרה של דראמה.

● סוזנה חזן, המוזיאון היהודי, אוגסבורג (השתתפות בזום)

אתגרי הכנת החלק על בולגריה בכרך 13 של סדרת התיעוד הגרמנית:

"הרדיפה והרצח של יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית 1933-45".

 

15:00-15:30 הפסקת קפה

 

17:15 – 15:30 מושב שלישי: בולגריה והשואה: היסטוריה, זיכרון, ייצוג

יו״ר: משה מוסק, בית מורשת יהדות בולגריה

 דן מכמן, המכון הבינ"ל לחקר השואה, יד ושם ואונ' בר-אילן

חקר בולגריה והשואה: ההקשר הרחב

● נאדז' ראגארו – Science Po, פריז

תרומתם של המשפטים בבולגריה בתום מלחה"ע השנייה לתיעוד גורלם של היהודים (השתתפות זום)

● ג׳קי קומפורטי – חוקר ומתעד קולנועי, בלומינגטון, אינדיאנה

הנרטיב הגנוב של יהודי בולגריה והשואה

שולחן עגול בהנחיית יו"ר המושב:

נסיבות הישרדותם של יהודי בולגריה – פולמוסים מחקריים וזכרוניים

בהשתתפות: שלמה שאלתיאל, מוטי כנרי, ג'קי קומפורטי, דן מכמן, לאה כהן.

התנדבו

התנדבו לעבודה בבית המורשת.

זוהי הזדמנות לעזור לנו להנחיל את נכסי התרבות והזיכרון הקולקטיבי
של הקהילה היהודית בולגרית בארץ ובעולם.

אנו זקוקים לכישרונות מכל הסוגים.

תרמו לנו

אנחנו בעמותת בית מורשת יהדות בולגריה ביפו עושים מאמצים אדירים על מנת לשמר את נכסי התרבות, החומר והרוח של יהדות בולגריה.

נודה לכול תרומה שתוכלו לתרום בכדי לסייע לנו בשליחות זו.